27 серпня на нічному небі можна буде побачити рандеву Венери і Юпітера

27 серпня на нічному небі можна буде побачити рандеву Венери і Юпітера
Дві яскраві планети у нічному небі – Венера і Юпітер, танцюватимуть разом 27 серпня 2016 року. Спостерігачі нічного неба отримають шанс побачити ці планети у надзвичайно близькій конфігурації. Наступного разу подібне явище відбудеться аж у 2065.

Про це повідомила у коментарі IA ZIK голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент НУ «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська.

«Спостерігати за цим явищем можна буде навіть без телескопів. Треба подивитися на західне небо, незадовго після заходу сонця. Обидві планети будуть лежати тільки на 5 градусів над горизонтом близько 30 хвилин після заходу Сонця в яскравих сутінках. Венера буде світити яскравіше прямо над Юпітером. Якщо витягнути руку і стиснути кулак (нижня його частина буде на горизонті, а верхня становитиме 10 градусів), то на висоті 5 градусів над горизонтом можна спостерігати за цим явищем, яке науковці назвали парад планет або рандеву Венери і Юпітера», – розказала Любов Янків-Вітковська.

За її словами, планети Венера і Юпітер підсвічуються завдяки промінню Сонця, тому вони такі яскраві. «Це явище можна поспостерігати впродовж кількох днів. Науковці в цей час можуть досліджувати фізичні параметри планет, а для звичайних спостерігачів – це нагода зазирнути в астрономічні довідники, почитати про інші зірки, які їх оточують», – зазначила пані Янків-Вітковська.

Вона пояснила, що науковці про це говорять голосно, тому що хочуть популяризувати науку про небо. «Ми живемо на планеті Земля в унікальних умовах. Проте знаємо, що приблизно за 6 млрд років Сонце, яке дає нам світло і життя, може вигоріти і згаснути. Тому науковці вивчають планети Сонячної системи та інших зоряних систем з перспективою переселення людства на інші планети. Але 6 млрд років – це дуже великий період часу. Попри це, таке явище як рандеву планет, є дуже цікавим для дослідження, адже планети будуть у дуже тісній близькості одна від одної», – додала науковець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скоро прийдуть платіжки і щодня будеш бачити
Відповісти
Останні новини
27 серпня на нічному небі можна буде побачити рандеву Венери і Юпітера
26 серпень, 2016, 08:40