Біля Гавайських островів з’явиться найбільший у світі морський заповідник

Біля Гавайських островів з’явиться найбільший у світі морський заповідник
Президент США Барак Обама збільшив територію природоохоронної зони Національного морського пам'ятника Папаханаумокуакеа поблизу Гавайських островів більше, ніж у чотири рази.

Як повідомляє Російська служба Бі Бі Сі, найбільший морський заповідник у світі досягне площі в 1,5 мільйона квадратних кілометрів.

Заповідник Папаханаумокуакеа був заснований попередником Обами на президентському посту Джорджем Бушем-молодшим у 2006 році. Його територія - батьківщина для багатьох рідкісних видів тварин, в тому числі тут зустрічаються 24 види китоподібних, серед них найбільші живі істоти планети - блакитні кити. У заповіднику також гніздяться близько 14 мільйонів птахів і мешкають сотні видів ендеміків, тобто тварин, які зустрічаються виключно тут.

З 2010 року ця територія включена в число об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім природної цінності, заповідник Папаханаумокуакеа цікавий і для істориків, так як під час Другої світової війни тут затонуло безліч кораблів і збитих літаків, в тому числі один із американських авіаносців.

Невдоволення рішенням Обами висловлюють місцеві рибалки - через розширення природоохоронної зони 60 відсотків акваторії біля Гавайських островів опиняються під забороною на комерційну рибну ловлю. Між тим, сам Обама - уродженець Гаваїв, і після його розпорядження 98 відсотків усіх морських просторів, які підпадають під державний захист США, будуть відноситися саме до гавайської акваторії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Біля Гавайських островів з’явиться найбільший у світі морський заповідник
28 серпень, 2016, 02:31