Сьогодні православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці

Сьогодні православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці
У неділю, 28 серпня, православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці.

Успіння Богородиці – день, коли Діва Марія завершила своє земне життя, а її тіло й душу Ісус Христос забрав на небо. Вперше свято Успіння відзначили 431 року в Єрусалимі невдовзі після Собору в Ефесі. Воно належить до найстарших Богородичних свят.

Церква називає смерть Богородиці сном, успінням, тому що вона першою серед людей стала безсмертною і душею, і тілом. Для українців Богородиця здавна була першою Заступницею і Помічницею, Пречистою Владичицею. Саме до неї зверталися за будь-якої потреби.

Богородиці присвячували ікони, будували на її честь храми. Зокрема, дві найбільші православні святині України – Київська і Почаївська Лаври – теж присвячені Успінню Богородиці, передає Укрінформ.

Успіння Пресвятої Богородиці – друге за значущістю свято православної церкви після Воскресіння Христового. У народі його ще називають Першою Пречистою та «літньою Пасхою».

З Успіння літо остаточно повертає на осінь; починається «молоде» бабине літо, що триває до 11 вересня. Вважається, якщо в ці дні буде гарна погода, то під час «старого» бабиного літа (починається 11-12 вересня) буде негода.

Для українських селян це пора, коли вони повністю закінчували жнивувати. У Карпатах розпочинався вільний випас худоби. Хто до цього часу не встиг зібрати хліб, то влаштовували колективну «братчину». До Успіння мали бути остаточно зібрані всі фрукти. З цього дня починали сіяти озимину. А ще в народі помітили, що перша Пречиста – останній день, коли відлітають ластівки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Релігія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сьогодні православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці
28 серпень, 2016, 23:02