Африканську чуму виявили і на Рівненщині. В Білорусі оголошено епідемію

Африканську чуму виявили і на Рівненщині. В Білорусі оголошено епідемію
З минулої п'ятниці у трьох селах Рівненщини – Озеро Володимирецького, Вербівка Дубровицького та Новорічиця Зарічненського р-нів – оголошено карантин. Через поширення африканської чуми. Як і торік, чума на Рівненщину прийшла із Білорусі.

Про тривожну новину повідомили колеги з газети «Рівне вечірнє», - пише Волинська газета.

Наразі при виїздах з сіл встановили ветеринарно-поліцейські пости, щоб селяни не вивозили і не ввозили ні свиней, ні свинячого м'яса. Окрім того, з домашніх господарств забирають тварин і знищують – спершу спалюють, а потім закопують у спеціальних ямах і місця дезінфікують.

"На жаль, багато селян, знаючи, що африканська чума не є небезпечною для інших тварин та людей, не думають про те, що хвороба може розповсюдитися на інші населені пункти. Наприклад, у суботу тільки у селі Озеро на ветеринарно-поліцейському посту затримали 10 людей, які хотіли вивезти з села м'ясо… Маємо підозру, що чуму на Рівненщину занесли з Білорусі, де наразі епідемія і куди їздять на роботу мешканці північних районів", - розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Володимир Лазарчук.

"Повідомлення про те, що на півночі хворіють свині, почали надходити близько місяця тому з різних сіл. Ми проводили експертизи і постійно моніторили ситуацію. Випадків африканської чуми до минулої п'ятниці не фіксували. Свині хворіли на інше інфекційне захворювання – пастерельоз, - додав начальник управління безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області Олександр Костюк.

Напередодні Дня незалежності в сусідній області обласна протиепізоотична комісія вирішила, що у районах, де розгорілася чума, заборонять продавати свинину та продукти з неї домашнього виробництва.

Не торкнеться заборона тільки Вараша, проте там торгувати свинячим м'ясом дозволять лише фермерських господарствам. На фірмові м'ясні вироби, як-от ковбаси, обмежень не буде.

Окрім того, заборонили ввезення та вивезення свиней і свинячого м'яса у п'яти північних районах: окрім тих, де зафіксована чума, ще у Рокитнівському та Сарненському. Для контролю збираються долучити правоохоронців. Мисливські господарства зобов'яжуть відстріляти 50% диких свиней, незважаючи на те, що серед них випадки захворювання на африканську чуму ще не підтвердили. З резервного фонду обласного бюджету виділять додаткові кошти на дезінфікуючі засоби для ветеринарів. А з місцевих бюджетів обіцяють знайти і компенсацію для селян, які залишаться без свиней.

Читайте, що зробила в свою чергу влада Волині у новині під назвою: "У Любешівському і Ратнівському районах зафіксували випадки африканської чуми свиней".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Африканську чуму виявили і на Рівненщині. В Білорусі оголошено епідемію
29 серпень, 2016, 21:22