Опозиційні кандидати на Волині не надто переймаються підтримкою підприємців, - експерт

Опозиційні кандидати на Волині не надто переймаються підтримкою підприємців, - експерт
Передвиборчі програми рейтингових кандидатів від опозиції не містять чіткого плану дій щодо державної підтримки підприємців, стверджує експерт Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу Андрій Лучик.

«Причиною цього може бути той факт, що всі програми кандидатів від опозиції значною мірою є стандартними. Їх використання було вимогою центрального штабу «Батьківщини», - припускає експерт.

Через обмежений обсяг передвиборної програми, яку кандидат подає до ЦВК, лише незначна частина в ній, як правило, стосується безпосередньо проблем округу та власних ініціатив кандидата від опозиції.

Анатолій Грицюк, який балотується у 23-му виборчому округу від «Батьківщини», у своїй програмі заявляє, що бере на себе зобов'язання домогтися підтримки сільгоспвиробників «шляхом державних дотацій».

Кандидат-мажоритарник від Об'єднаної опозиції Роман Карпюк, який балотується у виборчому округу №20, у разі обрання депутатом домагатиметься створення системи доступних державних кредитів і грантів на створення малих виробничих та сервісних підприємств у сільській місцевості.

Висуванець ВО «Батьківщина» в округу №22 Петро Кравчук у своїй передвиборній програмі бере на себе зобов'язання домогтися зменшення кількості дозвільних документів для малого та середнього бізнесу, відродження кредитування для створення нових робочих місць і забезпечення необхідних надходжень.

Євген Мельник, якого висунула ВО «Свобода» в 19-му округу, вважає, що потрібно забезпечити пільгові умови повернення на батьківщину всіх українських заробітчан, а зароблені ними гроші і майно вважати інвестиціями, які не оподатковуються.

Ігор Гузь який балотується в окрузі № 21 з центром у Ковелі, не вказав у своїй програмі жодних тез про державну підтримку суб'єктів господарювання та рівності умов ведення бізнесу.

Довідка

Державна допомога суб'єктам господарювання - це термін права ЄС, який стосується одного за напрямів конкурентної політики Європейського Союзу. Метою цього напряму є запобігання спотворенню конкуренції на спільному ринку через втручання держави у будь-якому вигляді, що призводить до виникнення у фірми або групи фірм переваг, вигод, яких неможливо було досягти на ринкових умовах.

В Україні це питання належить до порядку денного європейської інтеграції. Відповідні норми містяться в Угоді про партнерство і співробітництво, Пріоритетах порядку денного асоціації Україна-ЄС та майбутній Угоді про асоціацію (частина щодо створення зони вільної торгівлі).

Державна підтримка бізнесу може здійснюватися різними методами. Це і пільгове оподаткування, і дотації, і митні бар'єри, і кредитні та лізингові механізми, і прямі державні інвестиції й інші спеціальні умови. Проте така підтримка ставить в нерівні умови інших учасників ринку. Більше того, вона відбувається за кошти платників податків, тобто наші з вами гроші.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори-2012
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Опозиційні кандидати на Волині не надто переймаються підтримкою підприємців, - експерт
21 вересень, 2012, 11:01