Проти посадовиці Луцької РДА відкрили кримінальне провадження

Проти посадовиці Луцької РДА відкрили кримінальне провадження
Працівницю Луцької райдержадміністрації підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Про це пише Четверта влада з посиланням на ухвалу суду, розміщену в Єдиному реєстрі судових рішень.

До підозрюваної застосували запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання із забороною відлучатись із місця проживання.

Чиновниця районної адміністрації раніше працювала касиром Маяківської сільської ради Луцького району. Саме за порушеннями, виявленими у сільраді, відкрили кримінальне провадження.

Як розповіла сільський голова села Княгининок (Маяки) Олена Твердохліб, порушення виявили, коли люди почали скаржитись на те, що заплатили за земельні ділянки, а квитанцій не отримали. Люди також приносили квитанції про оплату, однак виявилось, що ці кошти не потрапили до каси сільради. Спочатку цим зайнялась поліція, а потім прокуратура району.

“Відкрили кримінальне провадження за цими фактами. Але справа не проти самого голови, а лише проти касира сільської ради. Але ж касир сама не могла цього робити без голови. Я звернулася до районного відділу поліції із заявою після виявлених порушень, але справа в тому, що вони мою заяву долучили до вже відкритої кримінальної справи по факту неправильного будівництва дорожнього покриття на вул Промисловій в с. Маяки. Тобто не відкрили його окремою справою, а долучили – пояснили що це краще, тому що скоріше пройде експертиза цих квитанцій, бо справа вже почата. На даному етапі я розумію, що це не краще, що якимось чином хочуть закрити цю справу”, розповідає Олена Твердохліб.

За її словами, квитанції спонсорських внесків за земельні ділянки, які принесли селяни, не пройшли по касовій книзі і в той день вони не пройшли у казначейство. Мовляв, гроші не отримали.

“На даний момент слідчі говорять що їх мала б мати касир в себе. Ми зараз маємо і судову справу із податковою. Тому що, коли я виявила факт порушення касових операцій в сільській раді – перевірка КРУ передала ці дані в податкову і податкова наклала на сільську раду штраф у розмірі 600 тисяч гривень за неправильно проведені касові операції. Ми судились із податковою і, на жаль, суд програли. Зараз будемо подавати апеляцію, тому що вважаємо що нас штрафують неправильно. Воно має трохи інакше звучати. Я вважаю, що громада не повинна нести відповідальність за вчинення правопорушень керівником на той момент”, – пояснила нова очільниця сільради.

У іншій судовій ухвалі Луцького міськрайонного суду йдеться про те, що завдану шкоду оцінюють у 120 тисяч гривень. Через це на майно підозрюваної особи наклали арешт. Майно знаходиться у селі Княгининок (Маяки): це половина будинку та п’ять земельних ділянок.

Як повідомляють ЗМІ підозрювана працює в управлінні агропромислового розвитку Луцької РДА. А колишній голова села Маяки Ігор Ярмольський нині працює головою Луцької РДА.

«Четверта влада» зателефонувала в управління агропромислового розвитку Луцької РДА. Однак підозрювана відмовилася спілкуватися щодо цього кримінального провадження і поклала слухавку.

У сільській раді розповідають, що сума виявлених порушень становить 120 тисяч гривень, які не надійшли на казначейський рахунок. Їх сплачували люди як “спонсорські внески” за виділення земельних ділянок під забудову.

Однак, ніяких “спонсорських внесків” за виділення земельних ділянок законодавство не передбачає.

Колишній голова села Маяки, а нині голова Луцької РДА Ігор Ярмольський, запевнив, що ніхто не збирав з людей гроші, мовляв, вони платили самовільно.

“Було положення у Маяківській сільській раді про благодійні внески. І люди за своїм бажанням на соціально-економічні потреби Маяківської сільської ради сплачували благодійні внески”, – розповів посадовець.

Він розповів, що благодійні внески передавалися через банк на казначейський рахунок Маяківської сільської ради.

“Благодійні внески кругом є. Місцеві органи самоврядування, хто має положення, користуються цим. Хто вам мішає? Маєте гроші, ви в тому селі виросли, воно вам подобається – можете помагать сільській раді”, – пояснив Ярмольський.

На запитання “як це аргументувалося”, він відповів, що ніяк, мовляв, “просто благодійні внески”.

“Є люди які отримали ділянки і не платили благодійні внески. Благодійні внески – це добровільно”, – наголосив голова Луцької РДА.

Ярмольський не зміг сказати скільки таких коштів залучила сільська рада за його перебування на посаді голови.

“Я не готов сказати. Багато залучали. Робили вуличне освітлення за ці кошти у селах Зміїнець, Милуші, Маяки, Сирники”, – відповів він.

Як стверджує юрист Любомир Назаревич, отримання благодійних внесків регламентується Постановою КМУ від 04.08.2000 року №1222 “Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров`я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування”.

“В ній зазначено про те, що дійсно, бюджетні установи можуть отримувати від благодійників внески у грошовій формі на потреби фінансування установ. Відповідно, на мою думку, при наявності Постанови №1222 та згаданого у тексті статті “Положення Маяківської сільської ради про благодійні внески”, прийняття таких внесків посадовцями сільської ради є повністю правомірним. Іншим аспектом даного питання є те, яка аргументація використовувалася при проханні сплатити внесок, якщо: просили сплатити кошти щоб допомогти громаді, і людина без примусу, добровільно сплачувала кошти – це є однозначно правомірним, якщо ж ставилося в залежність від факту сплати внеску “вирішення” якогось питання щодо отримання земельної ділянки, на мою думку оцінку таким фактам (якщо вони мали місце) повинно дати слідство, а всі крапки над “і” повинен розставити суд”, – каже юрист.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.