Волинянам повернуть гроші за свиней, яких забрала африканська чума, - влада

Волинянам повернуть гроші за свиней, яких забрала африканська чума, - влада
На Волині за усію історію зафіксовані перші випадки Африканської чуми у свиней. В той же день були відібрані матеріали, які доправили до лабораторії, й за декілька годин мали результат, та почали ліквідовувати джерела зараження. Також усе дезінфікується.

Нагадаємо, зараз в Любешівському районі діють сім, а в Ратнівському – два пости.

Цього в Україні зареєстровано: У Полтавській – 4, Кіровоградській – 3, Одеській – 15, Сумській – 4, Миколаївській – 9, Чернігівській – 2, Черкаській, Чернівецькій, Житомирській, Хмельницькій – по одному випадку.

Тиждень тому у Рівненській області виявили три випадки Африканської чуми: у Дубровицькому, Зарічнянському і Володимирецькому районах. Останні два межують з нашою областю.

«І наші райони і Рівненські межують з Білоруссю. Тому я більш чим переконаний, що і нам і рівненчанам брати «підкинули» чуму через дикого кабана, який мігрує не менше 50 кілометрів за добу», - розповів головний ветеринарний лікар області Богдан Лозинський.

Історія цієї ветхвороби на пост-радянському просторі розпочалася із Грузії, де у 2007 році тоді знищили всіх свиней – і диких і свійських. Проте вірус встиг потрапити до Росії, де спалахи захворювання є кожному регіоні, - стверджує чиновник.

«Росія бореться з 2008 року. Там в кожному регіоні. В Білорусі чума кишить. Але там Лукашенко дозволив оприлюднити, що в них біда лише в 2013 році. Бо тоді вже не могли мовчати – там був заражений цілий комплекс на 80 тисяч свиней. Тоді вони все знищили. Після цього вони не оголошують, а просто знищують і всім людям гарантують, що через рік вони отримують поросят», - розповів Лозинський.

В Україні також передбачена компенсація населенню за втрачене поголів’я. Щоправда, у нас не дають молодняк, а повертають гроші – за один кілограм живої ваги на момент фіксації чуми.

«Розраховується шляхом аналітики по яких цінах переробні підприємства зараз приймають свинину на даний час», - каже головний ветлікар Волині.

«Компенсація людям за поголів’я передбачена з держбюджету, проте, якщо в держави не буде грошей, ми компенсуємо із районної казни», - запевнив голова Ратнівської РДА Андрій Харлампович.

Отож, люди отримають гроші, проте не в тому обсязі, якому хотіли, адже свиней забили не догодувавши до запланованої ваги чи дати.

Загалом зараз ситуація локалізована. Проте вірус можу знову з’явитися на Волині, бо люди продовжуватимуть ходити за кордон. Та й дикі кабани досі неконтрольовані. Щоправда, варто зазначити, що білоруси почали натягувати сітку по кордону. Саме це і може трішки врегулювати проблему.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинянам повернуть гроші за свиней, яких забрала африканська чума, - влада
01 вересень, 2016, 18:30