В українських банках закінчуються гривні

В українських банках закінчуються гривні
Боротьба Національного банку України з валютними спекулянтами допоможе утримувати курс, але накрутить ціни на кредити.

Про це 21 вересня пише тижневик «Коментарі».

Відсутність в банках гривні - результат дій НБУ, що старається перекрити можливість валютних спекуляцій і утримати стабільність української валюти. Досі Центробанк абсорбував гривню за допомогою коректування нормативів резервування, розміщення депозитних сертифікатів тощо. Однак після різкого стрибка курсу долара на початку вересня, коли спекулянти штовхнули котирування «зеленого» до трирічного максимуму, регулятор почав буквально вилучати з ринку національну валюту.

У найближчі місяці банкіри можуть остаточно згорнути кредитування економіки. За словами директора департаменту корпоративного бізнесу ПАТ «КБ «Південкомбанк» Андрія Лехицького, ставки за позиками для корпоративних клієнтів вже досягають 25-28%. І немає причин вважати, що ситуація до кінця року кардинально зміниться.

Відсутність ліквідності автоматично підштовхнуло вгору ціни на короткострокові ресурси. Процентні ставки овернайт досягли 35% - максимуму з початку 2009 року. Видача кредитів при цьому практично зупинилася.

«Гривня буде зникати і дорожчати стараннями НБУ кожен раз, коли спекулянти будуть робити спроби розхитати ринок. А це обов´язково відбудеться. Адже якщо вони не качнуть ринок до виборів і не скинуть долари дорого, після виборів це буде зробити складно», - прогнозує один з банкірів.

Гривня буде витікати з фінустанов і завдяки панічним настроям людей. У вересні, за прогнозами фінансистів, попит на готівкову іноземну валюту може зрости втричі. «Вже зараз банки змушені віддавати гривню НБУ в обмін на валюту. Це призводить до падіння гривневої ліквідності і підвищення ставок за гривневими вкладами», - констатує аналітик АТ «Ерсте Банк» Мар´ян Заблоцький.

Для економіки такий сценарій загрожує повним заморожуванням кредитування, як це траплялося вже не раз. Наприклад, у листопаді 2011 року, коли процентні ставки за кредитами зашкалили за 20% річних, багато банків згорнули видачу нових позик підприємствам. Вони залишили лише діючі кредитні лінії, видаючи позики тільки в рамках існуючого кредитного портфеля. Подібна ситуація може повторитися і зараз. Навіть якщо б у банків і була гривня, при вартості кредитів більш ніж 25% налагодити видачу позик дуже проблематично.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В українських банках закінчуються гривні
21 вересень, 2012, 16:21