На Волині й далі міліють водойми

На Волині й далі міліють водойми
«Починаючи з травня, на Волині щомісячно випадає дощів менше середньомісячної норми, що негативно вплинуло на водність річок, водойм та рівні підземних вод, – повідомляє прес-служба Волинського обласного управління водних ресурсів. – Все це відбувається на фоні високих середньодобових температур повітря, які в серпні на 5-8 градусів були вищі за звичні для цієї пори.

Тож лише упродовж минулого місяця рівні води в річках Прип’ять, Стохід, Стир та Західний Буг знизились на 20-15 сантиметрів, - пише Волинська газета.

Міліє і найглибше озеро України – Світязь. Упродовж останнього літнього місяця рівень води у ньому понизився на 6 сантиметрів і на сьогодні знаходиться на позначці 124 сантиметрів вище умовного нуля (мінімальна минулого року – 109 см, історична мінімальна – 90 см).

Утримуються досить низькі рівні ґрунтових вод, в тому числі на меліоративних системах. Так, з 347 тисяч гектарів осушених сільгоспугідь, незважаючи на вжиті заходи з акумуляції води у меліоративній мережі, 99 тисяч гектарів потерпають від посухи. На цій площі рівні ґрунтових вод залягають на глибині 1,5 метра і нижче. У порівнянні з таким же посушливим 2015 роком залягання ґрунтових вод знизились майже на 10 сантиметрів.

Упродовж серпня на меліоративних системах періодично працювали по одній насосній станції Любешівського та Ратнівського управлінь водного господарства, якими за місяць закачано у водосховища 200 тисяч кубометрів води. Наповнення водосховищ, які знаходяться на території області, становить від 60 до 80 відсотків повного об’єму.

Встановлені режими їх роботи з врахуванням маловодного періоду. Слід зазначити, що з метою виконання доручень Держводагентства щодо експлуатації в умовах маловоддя на меліоративних системах управлінь водного господарства області вжиті заходи з акумуляції води, для цього закрито 326 шлюзів-регуляторів.

Спеціалісти управлінь водного господарства забезпечують постійний контроль за технічним станом водогосподарських об’єктів.

Згідно з інформацією Ратнівського міжрайонного управління водного господарства, починаючи з 16 серпня витрати води в річці Прип’ять поблизу ВБ Вижівського гідровузла склали менше 1,0 м3/с. Із цього часу, як і передбачено Правилами експлуатації, припинена подача води з ріки Прип’ять в Білоозерську водоживильну систему Дніпро-Бузького каналу.

Порушень щодо порядку розподілу стоку річки Прип’ять та підтримки рівневого режиму на водпостах з початку року і до сьогодні українською і білоруськими сторонами не зафіксовано. Рівні води в озерах Святе, Волянське та Біле відповідно до Правил експлуатації знаходяться в межах відміток 146,94-147,02 м, при передбаченому Правилами експлуатації діапазоні 146,80-147,20 м.

За прогнозами Волинського гідрометеоцентру у вересні очікується продовження зниження рівнів води як поверхневих, так і підземних. Тому сьогодні, як ніколи необхідно економно ставитись до використання водних ресурсів, а також, не допускати виникнення пожеж в екосистемах, на ліквідацію яких витрачаються значні об’єми води, що нерідко приводить до припинення току малих річок, і, навіть, до їх зникнення.

На фото прес-служби управління водного господарства: від середини серпня вода Прип’яті вже не надходить у Білоозерську водоживильну систему.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в Луцьку буде порт, один є уже в парку
Відповісти
Перекрили воду кримчанам тепер самі немаєте старі люди говорили що води жаліти неможна бо все на землі належить Господу Богу а в людини тільки з його волі перебуває у тимчасовому користуванні хто гониться за матеріальним той загубить свою душу
Відповісти