У луцькій лікарні відкрили сучасне пульмонологічне відділення. ФОТО

У луцькій лікарні відкрили сучасне пульмонологічне відділення. ФОТО
У Волинській обласній клінічній лікарні відкрили сучасне пульмонологічне відділення. Урочистості з нагоди відкриття відбулися 9 вересня.

Розпочали відкриття відділення з молитви та перерізання символічної стрічки перед входом у відділення, - повідомляє
Волинський інформаційний портал.

«Ми відкриваємо не просто відділення з євроремонтом, а європейське, технічно оснащене відділення», – висловився головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор. За його словами, відтепер у лікарні є нові апарати для проведення флюорографії, які мають майже нульовий рівень опромінення.

До того ж відкрили нову операційну, де є все необхідне, аби робити бронхоскопію. Відтепер у відділенні можна лікувати захворювання дихальної системи, які варто лікувати вже на третьому, найвищому, рівні.


Іван Сидор запевнив, що відділення створили за власноруч залучені кошти. Завідувач відділенням Олег Яковенко розповів, що до відкриття готувалися ще з кінця 2009 року. Меценати та спонсори не обов’язково давали гроші. Хтось допоміг плиткою, хтось будматеріалами, хтось чимось іншим.


Утім помітним було і сприяння влади. Першим кроком було виділення у 2010 році 100 тисяч гривень з обласного бюджету на заміну вікон. Олег Яковенко розповів, що днями повернувся з Всесвітнього конгресу в Лондоні, там мав доповідь з приводу надання допомоги пульмонологічним хворим. Лікар запевнив, що мав змогу не тільки ознайомитися з теорією, але й проходити навчання в так званих стимуляційних центрах. Тож тепер має досвід медичного менеджменту та знайомий з сучасними технологіями.



До слова, відділення займається не лише практичною, але й науковою діяльністю. Воно входить в склад міжнародних клінічних досліджень. Тут є міжнародний науковий центр, де займаються так званою доказовою медициною.

«У відділенні є сучасна лабораторія дихання, палати для неінвазивної респіраторної підтримки і діагностики синдрому нічного апное (тимчасового припинення дихальних рухів під час сну), діагностики алергологічної патології (in vivo)», - розповів Олег Яковенко.



У майбутньому ж завідувач відділенням планує купити обладнання для бронхоскопії з трансбронхіальною біопсією легень. Воно дасть змогу проводити гістологічні дослідження не хірургічним, а малоінвазивним способом. Таке обладнання коштує приблизно 60 тисяч євро. Його сподіваються купити у перспективі за кошти гранту в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна.

Нагадаємо, що раніше відділення пульмонології розташовувалося у Боголюбах. Тож хворим доводилося із райцентрів їхати до Луцька, а вже тоді доїжджати в Боголюби і лягати в лікарню. Наразі ж у відділенні 25 ліжкомісць.

«Я цього моменту дуже чекав. Це такий момент логістики. Тепер у нас все на місці – діагностичне відділення, невідкладна допомога, аби лягти на лікування, вже не треба добиратися в інше місце. До того ж, якщо є якісь супутні патології, то на місці є всі спеціалісти», – додав завідувач відділенням.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У луцькій лікарні відкрили сучасне пульмонологічне відділення. ФОТО
09 вересень, 2016, 18:20