Регіонали зареєстрували у Раді закон про надання російській статусу державної

Регіонали зареєстрували у Раді закон про надання російській статусу державної
Депутат фракції Партії регіонів Олександр Черноморов зареєстрував у Верховній Раді України закон, який би посилив захист мовних прав російського та російськомовного населення України.

Про це повідомляє телеканал новин 24.

Згідно із пояснювальною запискою нардепа, метою закону є насамперед конкретизація засад державної мовної політики щодо забезпечення конституційного права російського та російськомовного населення на вільне використання їх рідної мови та мови повсякденного вжитку – російської, як такої, що є мовою корінного народу, мовою міжнаціонального та міжнародного спілкування, та мовою, якою користується якщо не більшість, то принаймні половина населення держави.

Також зареєстрований законопроект передбачає, що Українська держава забезпечує своїм громадянам право вільного користування російською як мовою корінного народу України, мовою міжнаціонального та міжнародного спілкування, а в регіонах компактного проживання громадян, для яких російська мова є рідною – функціонування російської мови нарівні з державною.

Окрім того, згідно із поясненням нардепа, документ передбачає сприяння використанню регіональних мов або мов меншин в усній і письмовій формі у сфері освіти, у ЗМІ та створення можливості для їх використання у діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів та в інших сферах суспільного життя в межах територій, на яких такі мови використовуються.

Водночас, незнання державної мови або мови міжнаціонального спілкування не може бути підставою для відмови громадянину України у прийомі його на роботу.

Більше цього, зареєстрований закон пропонує врегулювати питання друку бюлетенів під час референдумів: бюлетені для голосування на всеукраїнському або місцевому референдумі друкуються державною мовою та російською мовою, як мовою міжнаціонального спілкування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Регіонали зареєстрували у Раді закон про надання російській статусу державної
24 вересень, 2012, 14:15