Працівники ківерцівської районної газети оголосили страйк

Працівники ківерцівської районної газети оголосили страйк
Трудовий колектив Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» з 19 вересня таки страйкуватиме та припинить випускати районку.

Про це працівники газети повідомили сьогодні під час зустрічі з представниками влади, правоохоронцями та членами Незалежної медіа-профспілки України.

Нагадаємо, що скандал довкола роздержавлення цієї газети триває вже давно. До сьогодні вже відбулось багато зустрічей з представниками районної ради та адміністрації. Працівники газети зверталися в правоохоронні органи із заявами про перешкоджання журналістській діяльності. Однак правоохоронці розглянули їх в порядку звернень громадян та не знайшли жодного криміналу.

Минулого тижня зустріч з представниками районної влади проводили у Луцьку, де працівники газети попереджали про страйк у разі, якщо їхні вимоги не виконають. Тоді люди вимагали повернути їм редактора Марію Хітько та спокійно завершити процес роздержавлення видання.

Сьогодні ж подібну зустріч проводили уже в місті Ківерці, а саме в приміщенні Ківерцівської райдержадміністрації.

На зустріч прийшли не лише голови районної ради та адміністрації із заступниками, трудовий колектив газети, представники Незалежної медіа-профспілки України, а й керівництво поліції області.

Зустріч розпочав саме в.о. начальника Головного управління Нацполіції у Волинській області Петро Шпига, який одразу наголосив на тому, що поліція проти будь-якого дисбалансу в області.

«Ми діємо виключно в рамках чинного законодавства, і я не дам можливості зробити поліцію крайньою. Вирішення цього спору можливе лише в суді, тому я пропоную, допоки суд не розставить у цій справі всі крапки над «і», не розглядати це питання і припинити будь-які дії», - заявив Петро Шпига.

Його заступник Анатолій Петрушин пояснив, чому не було відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності.

«Ми не визначаємо, хто з обох сторін правий. Ми визначали наявність ознак кримінального правопорушення в діях тієї чи іншої сторони. Нам закидали, що ми не внесли відомостей відносно перешкоджання законній діяльності журналіста. Коли звільняють правоохоронців, то вони не називають це перешкоджанням їхній діяльності. До нас звертались з приводу самоуправства, мова йде про заміну замків в редакції. В даному випадку це були власники приміщення, а саме - представники районної ради, оскільки це комунальна власність. І при цьому був присутній новопризначений в.о. редактора газети. Тому тут не було факту самоуправства.

Відносно аудиту та виявлених фінансових порушень, то і тут немає факту кримінального правопорушення, тут, швидше, дисциплінарна відповідальність. Мабуть, саме тому й було вирішено замінити керівника газети», - пояснив Анатолій Петрушин.

Та додав, що вже сьогодні всім учасникам конфлікту буде роз’яснено про їхнє право оскаржити постанови поліції в суді в разі незгоди з висновками правоохоронців.

«Якщо так розібратись, то тут виходить, що трудовому колективу перешкоджає райрада, а новопризначеному керівництву - самі працівники газети», - резюмував Анатолій Петрушин.

Однак юрист Незалежної медіа-профспілки журналістів вказав, що в цій ситуації є факти для трьох кримінальних проваджень. Зокрема, за фактом перешкоджання журналістській діяльності, зловживання владою та самоуправство.

«Закон про місцеве самоврядування визначає повноваження органів державної влади. У місцевих рад забрали повноваження призначати та звільняти керівників комунальних закладів. Не лише у голови, а в райради в цілому. За що тоді була розправа над Марією Хітько? Бо вона не погодилась на зміни в статуті. А відносно новопризначеного в.о. редактора - немає навіть наказу про її призначення», - наголосив Олександр Тарасов.

Окрім того, він заявив, що з наступного понеділка трудовий колектив газети «Вільним шляхом» оголошує безстроковий страйк, а сама газета припиняє вихід.

Заступник голови райради Тамара Чигрин, яка також була присутня на зустрічі, вкотре наголосила, що райрада все робить правомірно, однак останнім часом працівники газети саботують роботу.

Наприклад, нещодавно відбулось відкриття навчального закладу на території району, де був присутній голова райради, однак про нього в публікації не було навіть і згадки. А на фотографіях з місця події посадовця взагалі вирізали.

Разом з тим Тамара Чигрин наголосила на тому, що газета має дуже великі борги.

«На сьогодні в газети 31 000 гривень заборгованості по податку на прибуток, а по заробітній платі – 176 000 гривень! В той час, як у них по документації проходить лише 59 000 гривень боргу».

Голова райради Григорій Недопад, попри всі звинувачення, заявив, що радою було прийняте рішення про подальше фінансування видання.

«Сьогодні ми прийняли рішення про те, що ми їх будемо фінансувати. Гроші до них підуть», - підкреслив Григорій Недопад.

Зрештою присутні на зустрічі сторони конфлікту погодились чекати рішення суду відносно правомірності звільнення колишнього заступника редактора газети Марії Хітько, проте в той же час трудовий колектив газети страйкуватиме.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Працівники ківерцівської районної газети оголосили страйк
12 вересень, 2016, 17:40