Як оформити візу до Польщі: покрокова інструкція

 Як оформити візу до Польщі: покрокова інструкція
Трудова імміграція настільки популярна, що в Інтернеті повно оголошень від фірм, які пропонують свої послуги з отримання запрошень на роботу в Польщу від роботодавця і воєводи.

Перші — дешевші, другі — дорожчі. Але в чому різниця? І чи є сенс платити більше? Як не потрапити в халепу? Про це пише Світ.ua.

Якщо ви зважилися на такий важливий крок, як виїхати в іншу країну на роботу, то, напевно, вже чули про те, що для отримання робочої візи потрібно запрошення на роботу. Але, як виявляється, в Польщі немає такого терміну як "запрошення на роботу" — ні від роботодавця, ні від воєводи. Зате є два види документів, на підставі яких можна отримати візу і виїхати на роботу на різний термін — oświadczenia і zezwolenia. Давайте розберемося, яка між ними різниця.

Примітка:
вся інформація буде актуальна до 01.01.2017 року, бо з наступного року вступає в силу закон про зміни в працевлаштуванні іноземців на роботу.

Запрошення на роботу (Оświadczenie)

Запрошенням на роботу найчастіше називають "Заяву роботодавця про намір доручити виконання роботи іноземцю" (Oświadczenia про zamiarze powierzenia Pracy cudzoziemcowi).

Спрощена процедура, звана також "oświadczeniową", дозволяє громадянам Білорусі, Грузії, Молдови, Росії, України і Вірменії працювати в Польщі 6 місяців поспіль протягом 12 місяців без отримання дозволу на роботу. І ця форма найчастіше використовується роботодавцями в Польщі.

Запрошення (oświadczenia) роботодавець реєструє в повітовому управлінні праці (Powiatowym Urzędzie Pracy — PUP). Реєстрація для нього безкоштовна. Заява потрібно зареєструвати до початку роботи, потім роботодавець передає оригінал заяви майбутньому працівникові особисто або надсилає поштою (якщо той ще не в Польщі). Потім за таким запрошенням можна отримати візу на в'їзд.

У запрошенні повинні бути вказані:
— повні паспортні та контактні дані людини, кому призначено запрошення;
— назва професії, по якій буде працювати іноземець;
— повна назва організації та контактні дані роботодавця, місце роботи;
— дата початку та тривалість роботи;
— тип договору, укладеного з іноземцем;
— розмір заробітної плати "брутто" (зверніть увагу, що якщо у ваші плани входить отримання ПМЖ в майбутньому, то зарплата не повинна бути менше рівня мінімальної, зараз — 1850 злотих).

Важливо, щоб в запрошенні були заповнені всі рядки правильно, в т.ч. контактні і паспортні дані. Всі дані перевіряються державними органами двічі: при видачі візи і вже при перетині кордону.

Запрошення — це ще не трудовий договір, тому договір потрібно буде укласти вже після приїзду в Польщу.

Часом бажання поїхати на роботу таке сильне, що люди забувають про те, що важливе легальне працевлаштування, щоб уникнути депортації з подальшою забороною на в'їзд. Також бувають випадки часткової або повної невиплати роботодавцем заробітної плати.

Тому для своєї безпеки роботодавця краще перевірити в базі REGON (https://wyszukiwarkaregon.stat.gov.pl/appBIR/index.aspx) або KRS (http://www.krs-online.com.pl).

Перевірка роботодавця в державному судновому реєстрі (Krajowy Rejestr Sądowy) - https://ems.ms.gov.pl.

Приватних підприємців можна перевірити на сайті центрального реєстру та інформації про господарську діяльність (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) — https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/.

Польські агентства з тимчасового працевлаштування — в Національному Реєстрі Працевлаштування агентств (http://stor.praca.gov.pl/portal/#/kraz).
Якщо після приїзду ви вирішили працювати не у того роботодавця, за чиїм запрошенням вам видали візу, тоді потрібно оформляти нове запрошення від іншого роботодавця. За візою, виданою за таким видом запрошення, можна працювати 6 місяців протягом року, з перервами або без. Важливо не перевищити термін 6 місяців за рік, тому що перебування на території Польщі буде вважатися нелегальним.

Якщо термін в 6 місяців потрібно продовжити, через 3 місяці після початку роботи, роботодавцю потрібно подати заяву на дозвіл на роботу, причому без тесту ринку праці.

Близькі родичі: дружина / чоловік, діти, батьки / опікуни, дідусі / бабусі, онуки можуть подавати документи на отримання візи Шенген з метою візиту людини, яка працює в Польщі на підставі візи, виданої за таким видом запрошення.

Запрошення воєводи — дозвіл на роботу (Zezwolenia на Práce)

Існує й інший вид "запрошення на роботу" для іноземців — це дозвіл на роботу (zezwolenia на Práce). Його ще називають запрошенням воєводи, тому що видається він воєводою за місцем реєстрації підприємства, на якому планує працювати іноземець.

Дозвіл на роботу дійсний протягом певного часу, зазначеного в дозволі, але не більше 3 років. Найчастіше дозвіл видають на рік, тому що термін дії дозволу може відрізнятися в різних воєводствах.

Таке запрошення дуже популярне, тому що віза по zezwolenia на Práce анулює "коридори" інших віз, тобто можна буде їхати до Польщі відразу після отримання візи.

Важливою перевагою цього запрошення є те, що на підставі нього консул не може відмовити у візі, адже він підпорядковується воєводі (главі воєводства — його посаді в Україні або РФ відповідає губернатору області). У запрошенні також має бути вказано, хто покриває витрати на проживання та транспорт. Оформлення запрошення займає 30-45 днів. Після того, як ви його отримаєте, потрібно подати пакет документів на отримання національної робочої візи D07.

У нього входять:
— запрошення для візи, завірене воєводою;
— заповнена візова анкета;
— 2 фотографії 3,5х4,5 (має бути видно 80% особи);
— копії сторінок закордонного паспорта — перша сторінка, сторінки з польськими та шенгенськими візами;
— копії внутрішнього паспорта;
— страховка (не менш від 10 днів).

Зараз багато фірм заробляють на продажі таких запрошень іноземцям, не до кінця розповідаючи про всі його властивості. На запрошення від воєводи можна легально працювати тільки на підприємстві, яке зазначено в запрошенні. На пошуки нової роботи і оформлення нового дозволу дають 30 днів, після цього терміну віза анулюється.

Також у разі зміни роботодавця ви зможете працювати на підставі звичайного запрошення, але тільки якщо ви не працювали на підставі такого "звичайного запрошення" впродовж останнього року.

Не викидайте гроші на вітер, купуючи "запрошення воєводи", якщо у вас є можливість отримати візу і надалі працювати по простому запрошенню. Має сенс отримувати саме "запрошення воєводи", тільки якщо ви вже відпрацювали півроку за візою, виданою на підставі oświadczenie — в такому разі не доведеться чекати півроку до можливості повторно отримати візу.

З такою візою також є можливість перебувати в інших країнах ЄС з метою туризму до 90 днів протягом півроку. Але дозвіл на роботу дає право працювати тільки в тій країні, в якій воно видано. На підставі такого запрошення віза видається тільки людині, вказаній в ньому.

Близькі родичі (подружжя, діти, батьки, онуки, дідуся чи бабусі) заявника можуть отримати візу Шенген як супроводжуючі особи (час перебування 90 днів протягом 180), але до візової анкети, крім стандартного пакета документів, потрібно прикріпити лист від роботодавця, що підтверджує факт надання робочого місця іноземцю в Польщі.

Проживаючи в Польщі на підставі національної робочої візи можна запрошувати близьких родичів (чоловіка / дружину, дітей, батьків, онуків, дідусів і бабусь) для відвідування — в такому випадку видають візу Шенген. Після отримання тимчасового дозволу на проживання в Польщі найближчі родичі можуть звертатися за національною візою з метою відвідування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скоро ж безвiз
Відповісти
фіть фіть фіть тьох тьох тьох як соловейко щебетав)))
Відповісти
Робочі запрошення до Польщі - 500грн
Зацікавлених прошу писати
Відповісти
А чому в переліку документів не вказана довідка з банку про наяність коштів на рахунку???
Відповісти
Волинь пост! Дайте відповідь на запитання: чому в статті не має жодного слова за довідку з банку? 2 дня тому, я дзвонила в колцентр, там запевнили що така дов.обов'язкова.Тема статті зараз дуже актуальна. Пишіть чітко, а не поверхнево
Відповісти
а ти недавай іди і сам зроби. а нарахунок копів треба дати гідну зарплату тоді садити за взяткі
Відповісти
Підписуюся під кожним словом!!! Тих рішал, особливо,що біля консульства повісити мало!І що прокуратура та поліція про них не знає?Самі ж в них і роблять... і самі ше й кажуть куди йти,якшо питаєш де зробити візу!1300грн.-все вирішують..., а відношення,як до бидла,бо вони самі там не кращі того........Розводять людей,як....
Нічого, все в житті аукнеться! Журналісти, краще розслідування робіть, а не фількіну грамоту пишіть, а ще й перелік документів не весь вказали....
Відповісти
Підписуюся під кожним словом!!! Тих рішал, особливо,що біля консульства повісити мало!І що прокуратура та поліція про них не знає?Самі ж в них і роблять... і самі ше й кажуть куди йти,якшо питаєш де зробити візу!1300грн.-все вирішують..., а відношення,як до бидла,бо вони самі там не кращі того........Розводять людей,як....
Нічого, все в житті аукнеться! Журналісти, краще розслідування робіть, а не фількіну грамоту пишіть, а ще й перелік документів не весь вказали....
Відповісти
100%. Я таки і не дочекалася від журналістів відповіді про довідку, яка в силі вже більше року. І без якоі ніякоі візи ніхто не дасть
Відповісти
нещодавно робив, не відкрили, апеляія також не пройшла,толком не пояснили нічого ,але розумію поки не заплатиш ,то не виїдеш.
Відповісти
Така довідка не потрібна якщо маете запрошення(Власний досвід 2017)
Відповісти
Чи дозволяється подавати документи на візу в області якій ти не приписаний?
Відповісти