Нововолинці потерпають від нестерпного смороду з місцевого підприємства. ФОТО

Нововолинці потерпають від нестерпного смороду з місцевого підприємства. ФОТО
З початку 2016-го року в Нововолинську працює мале підприємство “Екопротеїн” по переробці курячого пір’я та кісток на кормову муку для тварин.

Про це повідомляє БУГ.

Фірма орендує цех заводу ВАТ “Оснастка”, що на 15-у мікрорайоні. В результаті діяльності “Екопротеїну” виникає специфічний неприємний запах, який турбує мешканців найближчих житлових будинків, а також заважає сусіднім підприємствам.

Нагадаємо, що журналісти інтернет-видання “БУГ” у квітні місяці відвідували підприємство “Екопротеїн”, спілкувалися з керівником Анатолієм Кулінічєвим, який зазначив: “Вже замовили установку з утилізації запаху за допомогою спалювання, на кінець травня на підприємстві має бути спеціальне обладнання. Ми також спілкуємося з іншим заводом, харківським. Вони утилізують не спалюванням, а озонуванням. Звісно, це не дешево, але ми розуміємо, що рано чи пізно тут повстануть люди і діватися буде нікуди. Або ми закриємося, або виправимо ситуацію. Якщо брати з іншої сторони, податки тут, за оренду платимо також тут, люди працевлаштовані місцеві”.

Очевидним є факт, що керівництво фірми не встановило відповідного обладнання, запах надалі продовжує розповсюджуватися, а мешканці 15 мікрорайону скаржитися. Жителька Нововолинська розповіла, що жахливий сморід посилює західний вітер, також неможливо дихати у дощові дні, вікна постійно зачинені, тож неприємне повітря проникає і до квартир. Додатково було зазначено, що специфічного запаху вистачає і від відходів підприємства “Кроноспан”. Людям цікаво, чи здійснюється належний контроль за діяльністю підприємства “Екопротеїн”. Молоді мами переймаються, що сморід також може спровокувати іншу загрозу для здоров’я.


Журналісти інтернет-видання “БУГ” в телефонному режимі знову поспілкувалися з власником підприємства Анатолієм Кулінічєвим, він повідомив, що наразі знаходиться в Києві. Погодився з тим, що, на жаль, обладнання для утилізації запаху не встановлено у зв’язку з фінансовими проблемами. Також зазначив, що виробництво “Екопротеїну” частково зупинили, переробку здійснюють лише пізно ввечері задля меншої шкоди.

Після телефонної розмови журналісти "Бугу" вирішили завітати на підприємство. Приблизно в 12:00 робота на фірмі “кипіла” (хоча ж власник запевнив, що виробництво здійснюється пізно ввечері). Анатолій Величко (колишній голова профспілки ВАТ “Оснастка”, нововолинський волонтер) працівник “Екопротеїну”, повідомив, що керівні особи відсутні. Але виклав інформацію, що найближчим часом (можливо, і до кінця цього тижня) планується перенести виробництво в село Морозовичі, Іваничівського району, віддалено від помешкань. Також зазначив, що відходи, від яких і доноситься сморід, засипані розчином хлору, але висновок можна зробити очевидний, що то не ефективний спосіб боротьби з неприємним запахом.



Анатолій Величко також пояснив, що виробництво виконується переважно ввечері, але у зв’язку з тим, що наразі є мало працівників, переробку здійснюють і вдень, але коротким терміном. Тобто слова власника Анатолія Кулінічєва зовсім інші. Цікаво ж і те, що інформацію про запланований переїзд фірми до села Морозовичі отримали не від власника.

Зауважимо, що в серпні місяці мер міста Нововолинська Віктор Сапожніков з ініціативи депутата міської ради Богдана Бадзюня скликав нараду, на якій обговорювалися питання діяльності підприємства “Екопротеїн”.

Депутат Нововолинської міської ради Богдан Бадзюнь зазначив, що наступного тижня розпочнуть належну перевірку підприємства, якщо ж до того часу “Екопротоїн” не втече у село.

З цього приводу, 14-го вересня о 20:00 у Нововолинськ приїде народний депутат Ігор Гузь, який зустрінеться з мешканцями біля будинку №26а на 15-му мікрорайоні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нововолинці потерпають від нестерпного смороду з місцевого підприємства. ФОТО
14 вересень, 2016, 11:07