Помер американський драматург Едвард Олбі

Помер американський драматург Едвард Олбі
У США у віці 88 років помер відомий драматург, триразовий лауреат Пулітцерівської премії Едвард Олбі.

Про це повідомляє Lenta.Ru.

Олбі помер у п’ятницю, 16 вересня, в своєму будинку в Монтауке, на схід від Нью-Йорка. Причина смерті не називається. Відомо, що він страждав на діабет.

Едвард Олбі народився в 1928 році та був усиновлений багатою парою власників театрів, що проживала в передмісті Нью-Йорка.

У молодості, залишивши батьківську домівку, він перебивався випадковими заробітками, перш ніж отримав визнання як драматург, ставши автором твору «Що трапилося у зоопарку». П’єсу, написану в 1958 році, спочатку переклали німецькою і поставили в Берліні.

За своє життя драматург написав понад 30 п’єс, найвідоміші з яких – «Хто боїться Вірджинії Вульф?», «Нестійка рівновага», «Морський краєвид», «П’єса про немовля».

Пулітцерівську премію Олбі отримав за п’єси «Три високі жінки», «Нестійка рівновага» і «Морський краєвид». Постановка «Хто боїться Вірджинії Вульф?» отримала п’ять премій «Тоні», в тому числі в номінації «краща п’єса», «кращий актор» і «краща актриса». Поставлений на її основі фільм завоював п’ять «Оскарів».

Для творів Олбі характерний своєрідний гумор і провокативний стиль, який не завжди прихильно сприймався культурним співтовариством США. У 1963 році судді дали вищу оцінку п’єсі «Хто боїться Вірджинії Вульф?», однак опікунська рада Колумбійського університету вважав драму недостатньо піднесеною через суперечки про сексуальну вседозволеність і грубощі, до яких вдавалися герої Олбі у своїй промові. У результаті премію в номінації «драматичний твір для театру» тогоріч так і не було вручено.

Олбі не приховував своєї гомосексуальності. Його партнер, скульптор Джонатан Томас, помер у 2005 році.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ПРОКЛЯТОГО ПЕНСІНО-ІНДЕКСАЦІЙНОГО ВОРА ПЕТЬКА ПОРОШЕНКА З ВОРУЮЧОЮ БАНДОЮ ПРИ ВЛАДІ НА НАРИ!!!
Відповісти