У Луцьку може завалитися будинок з людьми

У Луцьку може завалитися будинок з людьми
На реконструкцію аварійного будинку в Луцьку держава грошей не надає, а приватизувати не дозволяє, тому тепер будинок не лише розвалюється, а й «пливе».

Про це розповідають жителі будинку у сюжеті НТН.

Двоповерховому будинкові на вулиці Кондзелевича, 5 понад чотириста років. Мешканці іронізують - споруда наче повітряна: на чому тримається - невідомо. Крихкий фасад вже неодноразово лякав перехожих брилами відпалого тиньку, а людей усередині - хворобами. Споруда - культурно-історична цінність, і дбати про неї мусить держава. Натомість грибок роз'їдає фасад і квартири людей. Від смороду й плісняви мешканці хворіють на легеневі недуги і мруть один по одному. Мало того - тиньк, що падає зі стелі, днями мало не вбив п'ятирічної дитини.

Лучанка Антоніна Кунець розповідає: «У нас в цьому під'їзді, я не знаю, чи від старості, сім чоловік винесли уперед ногами. Грибок такий страшний - все сиплеться. Це рак, туберкульоз… Я з'їхала звідси, поїхала до батьків. Тут не можна жити, бо я переживаю за своє здоров'я, за здоров'я своїх дітей».

Керівник відділу департаменту житлово-комунального підприємства Луцька Юрій Крась пояснює: «Розумієте, будинок старий. Його як перероблювали під житло, незрозуміло, як ті мережі тягнули. Жодної документації взагалі немає. Колись як: сказали воду провести - організація провела. А зараз ті комунікації… одні переложують на металопластик. Може, стара збереглася і вона виток дає. У помешканні на другому поверсі зі стелі днями гепнув чималий шмат тиньку. Він лише дивом не зачепив дитини».

Очевидиця події Олеся пояснює: «Це був вечір, ми сиділи в хаті, а дитина бавилася у спальні. І десь на якийсь момент вийшла з кімнати, і ми почули, що щось впало. Коли зайшли, побачили, що стеля обвалилася. Це був великий шмат, потім ми виносили - не могли підняти. Кажу, якби дитина була там, то не знаю, що би з нею сталося».

Повтору такого обвалу бояться ще 11 сімей злощасного будинку. Усі справно платять за комунальні послуги, одначе очікуваних вигод від ЖЕКівців дочекатися не можуть. Кажуть: над головою пліснява, під ногами - ставок.

Денис Деркач, який живе в аварійному будинку, скаржиться: «В нас маленька річна дитина. Вона постійно хворіє на легеневі захворювання. І ми вважаємо, що це має пряме відношення до грибка, що у нашій квартирі. Він призводить до цього. Я думаю, що якби ситуація змінилася і жильцям дали б приватизувати квартири, то ми би своїми силами змогли б хоча б частково вирішити ті питання, які можливо вирішити».

Що так буде, в департаменті комунального господарства міста дуже сумніваються. Кажуть, це питання в державі не врегульоване, тож очікувати на ліпше не варто. Та й сидіти, склавши руки, зневірені люди наміру не мають. Кажуть, підуть на сесію міськради, а якщо не допоможе - перекриють автомобільний рух біля будинку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: обвал, ЖКГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку може завалитися будинок з людьми
26 вересень, 2012, 09:35