На Волині посилять заходи боротьби з бурштинокопачами

На Волині посилять заходи боротьби з бурштинокопачами
Сьогодні у прокуратурі Волині під головуванням прокурора області
Максима Киричука відбулася спільна нарада керівників правоохоронних органів та органів державної виконавчої влади області, на якій обговорили стан протидії в області незаконному видобутку та обігу бурштину, у тому числі його контрабандному переміщенню через державний кордон, а також стан організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях вказаної категорії.

У нараді взяв участь голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, - повідомляє прес-служба прокуратури області.

Розпочинаючи нараду, прокурор Волині зауважив, що завдяки спільним узгодженим заходам цьогоріч не допущено фактів масового незаконного видобутку бурштину в Маневицькому районі, які мали місце у вересні-жовтні минулого року, а наявні аналогічні спроби оперативно локалізовані.

Процесуальними керівниками забезпечено скерування слідчими підрозділами правоохоронних органів до суду у 11 кримінальних
провадженнях обвинувальних актів щодо 26 осіб за вчинення злочинів,
пов’язаних з незаконним видобутком бурштину. Вже засуджено 15 осіб, інші провадження перебувають на розгляді.

У ході досудового розслідування вилучено та визнано речовими доказами 8 одиниць транспорту, 8 мотопомп та понад 40 кг бурштину.

Окрім того, органами державної прикордонної та митної служб під час
спільного прикордонно-митного контролю виявлено та припинено 32
випадки незаконного вивозу за кордон 176,9 кг бурштину.

Водночас ужиті правоохоронними органами області заходи поки
суттєво не вплинули на вирішення нагальної для області проблеми незаконного видобування "сонячного каміння".

Правоохоронним органам, насамперед Управлінню захисту економіки в області департаменту захисту економіки Національної поліції України та УСБУ в області, підрозділам власної безпеки органів національної поліції, державної фіскальної служби слід активізувати діяльність щодо виявлення осіб, які організовують бурштиновий промисел, займаються скупкою каміння та подальшим контрабандним його переміщенням за кордон.

Виявлені відповідними органами сусідніх держав факти незаконного переміщення каміння бурштину через державний кордон у промислових об’ємах вказують на наявні прорахунки в діяльності державних
прикордонних та митних служб, на необхідність покращання як взаємодії між ними, так і з іншими правоохоронними органами.

Не забезпечено і належного досудового розслідування у кримінальних
провадженнях за фактами незаконного видобутку бурштину. Не виявлено жодної злочинної організованої групи, яка займається організацією такого видобутку, у тому числі з корупційними зв’язками в органах державної влади та серед правоохоронців.

Незважаючи на неодноразове реагування органів прокуратури, керівництвом ГУНП в області так і не забезпечено цілеспрямованої та
ефективної роботи слідчих та оперативних підрозділів з приводу
встановлення саме організаторів проведення масового видобутку бурштину, що мали місце поблизу сіл Вовчицьк, Лісово Маневицького району у вересні-жовтні 2015 року.

Відтак правоохоронним органам області слід вжити додаткових заходів
до активізації діяльності з питань протидії незаконному видобутку та обігу бурштину, у тому числі його контрабандному переміщенню через державний кордон, а також задля покращання стану розкриття та досудового розслідування таких злочинів.

Задля жорсткого реагування на можливі повторні спроби організованого протиправного масового видобутку каміння до охорони
привабливих для старателів площ лісових масивів буде залучено не лише територіальні підрозділи поліції, але і роту патрульної служби поліції особливого призначення "Світязь", а також аналогічні підрозділи з інших регіонів України й Національну гвардію. Посилено патрулюватимуться автошляхи області, які ведуть до поліських лісових масивів, і самі лісові масиви.

Для здійснення моніторингу лісів та виявлення місць незаконного промислу будуть використовуватися безпілотні літальні апарати. До встановлення та фіксації фактів видобутку бурштину й надалі активно залучатимуться працівники лісової охорони.

Учасниками наради розроблено та узгоджено також інші заходи задля ефективнішої протидії незаконному видобутку бурштину в області.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Світязь поїхав на ротацію і прийшла пі..да
Відповісти
і змінять нову кришу
Відповісти
Світязь поїхав і копачі вшоці, нема зкім договорится!!!
Відповісти
Останні новини
На Волині посилять заходи боротьби з бурштинокопачами
21 вересень, 2016, 18:13