Цукерберг пожертвує 3 мільярди доларів на боротьбу з хворобами

Цукерберг пожертвує 3 мільярди доларів на боротьбу з хворобами
Молоді батьки Марк Цукерберг і Прісцилла Чан сподіваються перемогти всі існуючі хвороби до закінчення цього сторіччя.

У найближчі 10 років вони планують направити 3 мільярди доларів на дослідження у сфері охорони здоров'я, - пише gagadget.com.

Проект отримав назву Chan Zuckerberg Science. Він спрямований на лікування, запобігання та керування захворюваннями.

Першим етапом стане створення науково-дослідного центру Biohub, який допоможе об'єднати кращих вчених та інженерів зі Стенфорда, Берклі і Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Обсяг інвестицій складе 600 мільйонів доларів, а однією з функцій центру стане швидке реагування на нові загрози, як, наприклад, вірус Зіка. Оскільки провідними причинами смерті є ракові, серцево-судинні, інфекційні та неврологічні захворювання, програма сфокусується саме на них.

Важливу роль в лікуванні та попередженні хвороб зіграють і сучасні технології. Так, штучний інтелект дозволить моделювати роботу мозку, а машинне навчання допоможе проаналізувати бази даних з дослідження ракових геномів. Засновник Facebook сподівається створити чіп для виявлення інфекцій і розробити засоби моніторингу потоку крові для діагностики хвороб на ранніх стадіях.

Ще одна амбітна мета - створення так званого «атласу клітин» з докладною інформацією про всі типи клітин людського організму і їх можливі стани. Це б суттєво полегшило створення нових ліків.

В рамках CZS також будуть фінансуватися віртуальні лабораторії, які б поєднували кращих експертів з різних куточків світу для роботи над особливо актуальними проблемами. Якщо, наприклад, дослідники з Biohub виявлять, що деякі гени можуть викликати нейродегенеративні захворювання, їм знадобляться фахівці для розшифровки даних і локалізації конкретного гена.

Ініціативу Марка і Прісцилли підтримав засновник компанії Microsoft Білл Гейтс: «Їхнє бачення і благородство надихає ціле нове покоління філантропів, які будуть робити дивовижні речі». Протягом свого життя Цукерберг з дружиною пожертвують 99% своїх акцій Facebook на благодійність. Нещодавно вони підтримали два освітні проекти в Африці та Індії.

Під час презентації ініціативи Chan Zuckerberg Science Марк Цукерберг зазначив, що в США на лікування хвороб витрачається в 50 разів більше коштів, ніж на дослідження способів їх попередження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Цукерберг пожертвує 3 мільярди доларів на боротьбу з хворобами
22 вересень, 2016, 19:21