На Волині не знають, що робити з нічийною таємною військовою базою

На Волині не знають, що робити з нічийною таємною військовою базою
Волинські владці не можуть знайти власника території колишньої засекреченої військової бази.

У волинському лісі поблизу села Мовчанів Локачинського району колись дислокувалася таємна військова частина, яка належала радянському дивізіону ракетних військ стратегічного призначення.

На чотирьох гектарах лісу кілька десятків років тому функціонували таємні шахти, які обслуговували дві пари балістичних ракет. Територія охоронялася військовими, таємна ракетна частина ховалась за величезним металевим парканом, а до колючого дроту був підведений струм.

У серпні 2009 року тут загинуло двоє мешканців Володимир-Волинського району, які збирали металобрухт.

Місцеві владці заборонити людям потикатись на територію колишньої військової частини не можуть. Причина у тому, що ця територія просто не має власника, юридично вона нічия.

Як пояснив голова Локачинської райдержадміністрації Володимир Мазурок, під час ліквідації таємної військової частини землі передали державі у лісовий фонд, а шахтно-пускові установки – Володимир-Волинському лісгоспу. Згодом виявилося, що, відповідно до українських законів, територія таки нікому не належить й нікому по суті на баланс не передавалася, хоча об’єктом мало би опікуватись Міністерствоо оборони.

За словами голови Локачинської РДА Володимира Мазурка, ще у 2010 році військова прокуратури Західного регіону України провела перевірку і постановила, що Міноборони не виконує урядову «Програму реабілітації територій, забруднених унаслідок військової діяльності на 2002-2015 роки», крім цього, прокуратура подала відповідний позов до суду. Владці сподівалися, що об'єкт через суд закріплять за Міністерством оборони, яке за бюджетні кошти проведе природовідновлювальні роботи. Втім проблема і досі не вирішується.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ТАЄМНУ ВІЙСЬКОВУ БАЗУ У ЛОКАЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині не знають, що робити з нічийною таємною військовою базою
26 вересень, 2012, 16:04