«Чим швидше громади об’єднаються, тим швидше вони розвиватимуться», - Ігор Гузь

«Чим швидше громади об’єднаються, тим швидше вони розвиватимуться», - Ігор Гузь
Чим швидше громади об’єднаються, тим швидше вони розвиватимуться. На цьому наголосив народний депутат України Ігор Гузь під час форуму «Реформа місцевого самоврядування на Волині: інструменти участі громадян», що відбувся у Луцьку.

Він окреслив ситуацію з об’єднанням територіальних громад у виборчому окрузі №19, при цьому наголосивши: «Я підтримую об’єднання громад, але не втручаюся в дискусію, де має бути центр громади», - повідомляє прес-служба народного депутата України.

Зокрема, нардеп зазначив, що наразі сільради Литовежа та Поромова, що в Іваничівському районі, готуються до виборів. З політичних причин завадили створенню Павлівської громади. У Нововолинську – інша ситуація.

Щодо Володимир-Волинського району, то Устилузька та Зимнівська громади розвиваються. Сільради Березович та Хобултової прийняли рішення приєднатися до Зимнівської ОТГ. Залишається Заріччанська сільрада, яка нібито має самостійно утворити громаду.

Найскладніше питання з створення ОТГ в Любомльському районі. Голови шести сільських громад проголосували за рішення об’єднатися навколо Вишніва. Залишається ще дискусія між сільрадами Рівне та Гуща. І до Любомльської громади ніби мають приєднатися піврайону.

Ігор Гузь зауважив, що, на жаль, часто-густо політичні моменти заважають процесу децентралізації, однак всі ми маємо розуміти, що на сьогодні іншої альтернативи немає.

«Держава зробила ставку на децентралізацію. І моя філософія проста: чим швидше громади об’єднаються, тим швидше вони розвиватимуться. Бо сьогодні держава спрямовує значні кошти на їх розвиток. І прикладом цього є Зимне і Устилуг. Ці громади показують, скільки вони коштів закумулювали, в тому числі з різних грантових програм», - зазначив депутат.

Ігор Гузь також розповів про роботу в парламенті щодо адміністративної реформи. «Є багато законопроектів щодо децентралізації, які я підтримую. Наприклад, законопроект «про олійну пляму», суть якого полягає в тому, що дозволяє об’єднання громад без проведення виборів на тій території, до якої приєдналися інші сільради.

Законопроект визначає процедуру приєднання до вже існуючих ОТГ, проведення довиборів у громадах, які приєдналися, а також порядок визнання громад спроможними у випадку, якщо вони не відповідають перспективному плану. Також я підтримав законопроект про створення Оваднівської громади», - додав він.

Наразі команда нардепа ініціює співпрацю сільських голів з польськими гмінами.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
до повної деградації, себто децентралізації...
Відповісти
Останні новини
«Чим швидше громади об’єднаються, тим швидше вони розвиватимуться», - Ігор Гузь
27 вересень, 2016, 18:14