На Волині зростає кількість інфекційних захворювань, які переносять тварини

На Волині зростає кількість інфекційних захворювань, які переносять тварини
Фахівці б’ють на сполох через підвищений ризик інфекційних недуг, що переносять тварини і комахи.

Про це повідомляє Урядовий кур'єр.

На Волині до зростання інфекцій, які вже багато років не реєстрували, призвів низький рівень профілактичних заходів із дератизації, дезінсекції, дезінфекції. Навіть рекомендаціями, коли загрози набувають критичних форм і призводять до смертей, деякі представники влади на місцях нехтують, — наголосила виконувач обов’язків директора ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» Наталія Янко на апаратній нараді в облдержадміністрації, розповідаючи про небезпеки санітарно-епідемічної ситуації у краї.

За словами фахівця, один із таких тривожних дзвіночків — те, що за п’ять останніх років в області зафіксували 29 випадків лептоспірозу. Це небезпечне інфекційне захворювання, джерелом якого є миловидні гризуни, і яке перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням капілярів, нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.

А цьогоріч в області вперше за останні 20 років зареєстровано летальний випадок від лептоспірозу. Біда трапилася з жителем села у Рожищенському районі. Щоб встановити джерело інфекції та ліквідувати вогнища, фахівці за місцем проживання та роботи постраждалого відловили гризунів, обстежили свійських тварин. Результати невтішні: переносниками інфекції виявилися 60% із піддослідних мишей, що свідчить про активацію природного осередку лептоспірозу.

Щоб запобігти виникненню нових випадків захворювань серед людей, сільському голові рекомендували провести дератизаційні роботи. Однак цю заувагу було проігноровано.

Наталія Янко визнає, що незадовільне проведення комплексу заходів зі знищення гризунів сприяє збільшенню їхньої популяції, внаслідок чого створюються передумови для нестійкої епізоотичної та епідемічної ситуації. Отож, захворюваність на лептоспіроз має стабільно високий рівень. Зокрема на початку вересня вже у Луцьку лабораторно підтверджено випадок цієї недуги у працівника хлібозаводу №2. Окрім того, вперше за останні п’ять років у Турійському районі зареєстровано випадок туляремії.

Навіть до нового навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах не проведено належних заходів щодо боротьби з гризунами та комахами. Також в області набувають поширення хвороби, пов’язані з утриманням домашніх тварин (дирофіляріоз та токсокароз).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині зростає кількість інфекційних захворювань, які переносять тварини
04 жовтень, 2016, 11:50