Автора першого проекту комп’ютера згадували на Волині. ФОТО

Автора першого проекту комп’ютера згадували на Волині. ФОТО
У селі Човниця Ківерцівського району відбулись урочистості з нагоди 120-ї річниці з дня народження академіка Михайла Кравчука.

Про це йдеться на сайті Волинської обласної ради.

Математик, який прославив не лише Волинь, а й Україну на увесь світ народився у Човниці 27 вересня 1892 року народився Михайло Кравчук. З нагоди ювілею від дня народження академіка відбулась науково-практична конференція.

Під час пленарної частини заходу науковці виголосили наукові доповіді, що глибоко розкривають постать академіка Михайла Кравчука у різних аспектах його життя в частині наукової та педагогічної діяльності.

Окрім того, учасники конференції, керівники області та району вшанували пам'ять славетного математика покладанням квітів до його монументу, а також відвідали зразковий музей імені Михайла Кравчука уЧовницькій ЗОШ I-II ступенів. У ролі екскурсоводів виступили вихованці навчального закладу, які розповідали гостям про життєвий та творчий шлях видатного земляка.

Довідка

Уродженець Волині Михайло Кравчук - український математик, академік АН УРСР, доктор фізико-математичних наук , професор Київського Політехнічного Інституту, вчитель Архипа Люльки — конструктора реактивних авіадвигунів та Сергія Корольова — конструктора радянських космічних кораблів, майбутнього академіка Володимира Челомея.

Співавтор першого тритомного словника української математичної термінології, автор понад 180 наукових робіт, в тому числі більше десятка монографій з різних галузей математики.

Наукові результати досліджень Кравчука дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп'ютера. Його методи особливо використовуються тепер у зв'язку з розвитком кібернетики. Наукові праці Кравчука широко використовували американські автори першого у світі комп'ютера.

1937 року у республіканській пресі з'явились розгромні статті проти професора Михайла Кравчука, його звинуватили у націоналізмі, шпигунстві, антирадянщині. У 1938 році Кравчука заарештували. Помер академік 9 березня 1942 на Колимі у віці 49 років.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Автора першого проекту комп’ютера згадували на Волині. ФОТО
28 вересень, 2012, 08:56