У Луцьку говорили про ромські громади

У Луцьку говорили про ромські громади
Сьогодні у Луцькій міській раді відбулася зустріч представників місцевої влади та структурних підрозділів міської ради із представниками ромської громади.

Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Аби спільно обговорити вирішення актуальних проблем, з якими стикається ромське населення Луцька, за круглим столом зібралися заступник міського голови Андрій Киця, депутат міської ради, голова постійної комісії з питань соціального захисту, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови Алла Надточій, начальник управління освіти міської ради Олег Гребенюк, директор Луцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ліна Галан, представники департаменту соціальної політики та управління охорони здоров'я, а також Микола Юрченко, представник Львівського молодіжного історичного культурно — просвітницького об'єднання ромів “Терніпе” та Едуард Пукалюк, голова ГО “Рома Волині”.

За словами Миколи Юрченка, питання інтеграції ромської громади в українське суспільство нещодавно розглянули на парламентських слуханнях. Окрім цього, у Верховній Раді було прийняте рішення про фінансування ромських громад. Тому для повної реалізації стратегії необхідна підтримка з боку місцевої влади.

Голова ГО “Рома Волині” Едуард Пукалюк зазначив, що на Волині зараз офіційно проживає 45 тисяч ромів. Однак більшість з них не мають документів, які засвідчують особу та громадянство, тому їх кількість може значно перевищувати офіційні дані.

Окрім відсутності документів, найчастіше роми стикаються із відсутністю належного доступу до освіти, медичних послуг, правового забезпечення, працевлаштування.

Аби ромська громада стала дійсно повноправним суб'єктом співпраці із місцевою владою, її представники запропонували основні напрямки ромської стратегії. Зокрема, включення до складу громадської ради при міському голові представників ромської національності, запровадження посади позаштатного радника міського голови, розробка спрощеної системи отримання документів для осіб без громадянства задля успішного працевлаштування та здобуття освіти. Також вони запропонували створити робочу групу, до якої входитимуть представники ромських організацій, для вирішення основних проблем ромського населення міста.

Заслухавши їхні пропозиції, заступник міського голови Андрій Киця наголосив, що міська влада готова до ефективної взаємодії з об'єднаннями ромів, адже вони є повноправними жителями нашого міста. Водночас, він зауважив, що необхідно шукати шляхи співпраці з обласними владними структурами, оскільки чи не найбільша кількість ромського населення проживає саме на території області.

Також Андрій Киця запевнив, що у разі виникнення проблем щодо освіти, охорони здоров'я чи соціального захисту ромів структурні підрозділи міської ради будуть надавати необхідну допомогу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Офіційно на Волині проживають трохи більше трьох тисяч ромів, в Луцьку просто одиниці, тому обговорення ромського питання в міській раді є справою малоефективною. І хто такий Едуард Пукалюк, крім того, що він голова ГО? Скільки ромів він захистив від мєнтовського свавілля, скільком ромськім дітям знайшов місце в дитячому садочку, скільки родин переконав не приторговувати наркотиками?
Відповісти
А ще цікаво запитати в Едуарда:скільки волинських ромів приймали участь в революції гідності,скільки ромів є учасниками АТО,скільки допомоги відправили в зону АТО заможні роми?Дякую Едуард за відповідь.
Відповісти
Що там гоаорити,платять податки,отримують соцдопомогу,не платять не отримують і все,і так всім,не тільки циганчукам,з якого х ра давати людям бабло якщо вони хати понабудовували ,на авто їздять а в державу ні копійки не сплатили?
Відповісти
Як заходиш на автостанцію №1 то тебе зразу кидаються цмганки і циганята з прохонням " дайте на хліб ", " не відказуйте беременній..." В автобус сядеш - і туди сунуть просити. І ніхто не гонить. Видно діляться з адміністрацією автостанції , поліцією.
Відповісти
Децентралізація підвищує вимоги до професіоналізму посадовців місцевого самоврядування, адже ресурси та повноваження пропорційно збільшуються. Чи впораються місцеві очільники з викликами? Впораються, бо підвищують свій рівень і вчаться. Ось живий приклад - Школа місцевого самоврядування DESPRO. Так що "зрада" відміняється. Прорвемося!
http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1742

Відповісти