Батьків у Луцьку змушують займатися благодійністю і «тероризують» дітей

Батьків у Луцьку змушують займатися благодійністю і «тероризують» дітей
Батькам, діти яких навчаються у луцькому Палаці учнівської молоді, пропонують підписати договір про надання благодійної допомоги закладу; у цьому договорі юристи знайшли незаконні пункти.

За словами директора Палацу учнівської молоді Степана Сидорука батькам дітей, які тут навчаються, пропонують укласти з ПУМом договори, пише видання Четверта влада. Укладання угод не є обов’язковим, але ці договори передбачають певні взаємні зобов’язання для батьків та адміністрації ПУМу.

Одним із зобов’язань батьків, зазначених у договорі, є сплата батьками благодійних внесків.

У тексті договору, який адміністрація Палацу учнівської молоді укладає з батьками, є пункт, в якому зазначено, що батьки зобов’язані сплачувати благодійні внески за згодою.

Як пояснив юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, насправді благодійні внески сплачуються виключно на добровільній основі.

«Основа благодійності - добровільність, тобто вільне волевиявлення на сплату благодійних пожертв ( внесків). Якщо до благодійності примушують у будь-якій формі, наприклад, у медзакладах («сплатите благодійний внесок - зробимо УЗД»), або у навчальних закладах («ми вас, батьки, не маємо права примушувати платити, але ви ж розумієте…»), то це – замасковане надання послуг, а внески не є благодійними», - пояснює юрист.

Юрист звертає увагу, що у договорі між батьками і ПУМом вказано, що адміністрація не несе відповідальності за отримання освіти учнем у випадку невиконання зобов’язань учнем або батьками.

«Виходить - якщо не платите, то ми не вчимо?», - дивується юрист.

За словами юриста, контроль за дотриманням законодавства при збиранні та використанні благодійних внесків у шкільних закладах та закладах позашкільної освіти покладено на територіальні управління освіти та прокуратуру, яка здійснює загальний нагляд. Адміністративної відповідальності за такі порушення не встановлено. Для посадових осіб, які очолюють навчальні заклади, передбачена дисциплінарна відповідльність за порушення порядку ведення бухобліку благодійних внесків.

Куди платять гроші

Батьки дітей, які навчаються у ПУМі, сплачують гроші у благодійний фонд «Духовна скарбниця».

«Правління і наглядова рада фонду складається виключно із батьків, а про оплату благодійних внесків батькам доводимо на колективних зборах», - пояснив директор ПУМу.

Директор ПУМу повідомив, що за минулий рік до фонду надійшло близько 200 тисяч гривень.

Кошти були витрачені «на придбання матеріальних цінностей, на ремонтні роботи, на поліпшення матеріальної бази», - пояснив директор.

Дітей не випускали з приміщення, бо не заплатили

Після чергового заняття керівник гуртка народних танців у ПУМі не випустила із залу дітей, батьки яких не зробили «добровільного благодійного внеску» - тобто не заплатили за навчання.

У цьому журналіст видання Четверта влада переконався днями: після чергового заняття керівник не випустила із залу дітей, за яких не заплатили. Коли ж батьки почали цікавитись - вона пояснила «за них не оплачено», пише видання.

Дошкільнят просто посадили на лавку і змусили чекати, доки батьки не заплатять.

До речі, для оплати не надають жодних квитанцій, документів чи рахунків. Натомість батьків записують у звичайному зошиті, де розграфлені всі місяці та суми.

Хоча начальник управління Олег Гребенюк у відповіді на інформаційний запит запевнив, що заняття для дітей у Палаці учнівської молоді міста Луцька – безкоштовні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вчителі собі ці благодійні внески забирають, чи витрачають на ВАШИХ же дітей? Дешеві сенсації вже набридли.
Відповісти
"Як пояснив юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, насправді благодійні внески сплачуються виключно на добровільній основі".
Так само добровільно, як в поліклініках і лікарнях. Підписуєш квітанцію про добровільні внески, платиш. Інакше - на тебе навіть увагу не звернуть. Не здивували(((
Відповісти
Давно пора розібратися з цим закладом і йому подібних,яких в місті багато! Наприклад:Юнацький та детячий центер "Диво",який знаходиться майже в аварійному стані і по суті не функціонує!А ще зовсім недавно в цьому закладі був кінотеатр
"Зміна"!Такаж сетуація з колишнім кінотеатром "Мир"!!!
Відповісти
Не про дешеві сенсації йдеться. А про те, що вчителі у ПУМі отримують зарплати з держбюджету, заклад - комунальний. Всі комунальні послуги оплачуються теж із держбюджету. Із тієї суми, яку батьки щомісячно здають, лише третя частина йде на пошиття костюмів для дітей. Куди йде решта грошей? Батьки мають право знати, на що вони здають. А коли з тебе тупо вимагають: плати або забирай дитину, - це вже звичайне рекетирство. Вчителі стають рекетирами і вибивайлами. От вам і дешева сенсація.
Відповісти
Останні новини
Батьків у Луцьку змушують займатися благодійністю і «тероризують» дітей
29 вересень, 2012, 09:42