Публічність луцьких КП експерти назвали депресивною

Публічність луцьких КП експерти назвали депресивною
Середні оцінки відкритості комунальних підприємств у Луцьку та інших облцентрах – доволі депресивні.

Про це йдеться в дослідженні експерта Українського незалежного центру політичних досліджень Івана Лукері та експерта Інституту політичної освіти Тараса Случика, - пише Економічна правда.

Фіскальна децентралізація збільшила місцеві бюджети і водночас апетити муніципальних чиновників та місцевих депутатів. Комунальні підприємства приваблюють ділків, бо там досі можна організовувати схеми розкрадання.

Постачання води в домівки, вивезення сміття, облаштування парків, організація похоронів, ремонт доріг — майже непомітні речі для більшості громадян. Крім коштів, які сплачують мешканці за отримані послуги, комунальні підприємства отримують немалі гроші з місцевих бюджетів.

Зазвичай місцеві ради поповнюють статутний капітал цих підприємств на десятки мільйонів гривень. Проте контролювати рух таких коштів може далеко не кожен.

Часто комунальні підприємства надають послуги через підрядників, яких відбирають без тендерів з числа друзів чи політичних партнерів.

Так підприємства громади стають інструментом для корупції та оплати політичних дивідендів партнерам як розрахунок за "правильні" голосування.

За даними міських рад, тільки в обласних центрах створено понад 800 комунальних підприємств, які акумулюють майна на мільярди гривень. Усі вони повинні надавати якісні послуги або заробляти кошти для громади.

Експерти дослідили публічність роботи комунальних підприємств.
У рамках дослідження було обрано вісім обласних центрів: Чернівці, Івано-Франківськ, Ужгород, Тернопіль, Хмельницький, Львів, Луцьк та Рівне. Дослідження передбачало аналіз роботи комунальних підприємств на відповідність 20 індикаторам прозорості та підзвітності.

Індикатори були різні: наявність сайту підприємства, оприлюднення статуту, декларації про доходи керівника, контактів, публікація щорічних фінансових планів та звітів, аудиторських висновків, інформації про тарифи та угоди на підряди.

Підприємство могло отримати максимум 40 балів, проте стільки не набрало жодне з них. Лідером стала "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія" з Івано-Франківська — 23 бали. Більшість інших заледве дотягували до 15 балів.

Середні оцінки по кожному місту доволі депресивні. Найменша середня оцінка — в Ужгороді — чотири бали, найбільша — 12,2 — в Івано-Франківську. Луцьк опинився на другому місці із показником 11,2 бала.

«Єдиний шанс розірвати кругову поруку закритості та корупції — обирати керівників за конкурсами. Необхідно створювати дієві наглядові ради при підприємствах, залучати до них незалежних професіоналів і депутатів», - пропонують експерти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Публічність луцьких КП експерти назвали депресивною
12 жовтень, 2016, 17:17