Що можна, а чого не варто робити на Покрову

Що можна, а чого не варто робити на Покрову
Це свято, як вважається, з’явилося більше тисячі років тому – в 910 році в Константинополі, і пов’язане з явищем Богородиці.

Про це пише УкрМедіа.

Історія Покрови пресвятої Богородиці

14-го жовтня – Покрова пресвятої Богородиці. Це свято, як вважається, з’явилося більше тисячі років тому – в 910 році в Константинополі, і пов’язане з явищем Богородиці. Саме слово “покров” означає “покривало”.

У місті, яке тоді перебував в облозі у сарацинів, був храм, де зберігалися головний убір і пояс Богородиці.

Вночі, коли обложені городяни молилися про порятунок, місцевиму юродивому Андрію Константинопольському прийшло бачення: Богородиця зняла зі своєї голови покривало і простягнула над народом. Після цієї нічної молитви сарацини відступили.

Таким чином, чудесний покров захистив місто. Свято стало символом заступництва, допомагав воїнам здобувати перемоги в битвах.

Вважається, що на Покров молитви і замовляння про заміжжя володіють великою силою, тому що мріють про весілля дівчата намагаються провести ритуал, щоб вийти заміж протягом року.

В чому допомагає Покров пресвятої Богородиці

У цей день рано вранці самотнім жінкам, що мріють знайти свою половинку, потрібно взяти чистий аркуш паперу і докладно перерахувати на ній характеристики чоловіка своєї мрії. Внизу треба дописати “На все воля Божа”, після чого відправитися до церкви на службу. Там біля ікони Богородиці поставити свічку Святій. Дома освячену записочку потрібно сховати в затишному містечку.

Існує повір’я, що якщо рано-вранці дівчина поставить свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці і прочитає молитву, то раніше за всіх вийде заміж:

“Покров-батюшка, покрий землю сніжком, а мене женишком” або “Покров-Матінка, покрий землю сніжком, а мене молоду хусткою”.

Також в давні часи проводилися обряди на заміжжя, які може виконати кожна самотня жінка. Для цього потрібно налити воду в скляний келих або склянку і прочитати над нею весільну змова, після чого заговореною водою вмитися, і, якщо є сорочка коханого чоловіка, витертися нею.

“Благослови Боже на вінчальний вінець
Нехай прийде моєму дєвічеству кінець.
Не потрібні мені більше дівочі коси,
Нехай незаміжні дівчата носять їх,
а натомість я прошу бабину хустку,
та золоту вінчальну каблучку.
Благослови мене Бог святий Покров.
Амінь”.

Молитви про швидке заміжжя на покрову

“О, Пресвята Діва Марія, прийми молитву цю від мене, негідної слуги Твоєї, і вознеси її до Престолу Бога Твого Сина, нехай милостивий він буде прохання нашим. Прибігаю до Тебе як до Заступниці нашої: почуй нас, що моляться Тобі, покрий нас покровом Твоїм, і випроси у Бога Сина Твого нас всіх благ: подружжю любов та злагода, дітям послуху, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім нам дух розуму і благочестя, дух милосердя і лагідності, дух чистоти і правди.

Збережи мене від гордості й самолюбства, дай же мені охоту до працьовитості і благослови труди мої. Як Закон Господа, Бога нашого наказує людям в чесному подружжі жити, то приведи мене, Матір Божа до нього, не для догоджання бажанню моєму, а для виконання призначення Отця нашого Святого, бо Він Сам сказав: недобре чоловікові бути одному і, створивши йому жінку на помічницю, благословив їх рости, множитися і населяти землю.

Пресвята Богородиця, вислухай смиренну молитву з глибини дівочого серця мого: дай мені чоловіка чесного й побожного, щоб ми в любові з ним і згоді прославляли Тебе, милосердного Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.”

Що робити в день Покрови незаміжнім

– Спекти щось і пригостити приємних вам людей.
– Нагодувати птахів і тварин.
– Вранці заплести косу і тільки у вечірній час розплести.
– Подати милостиню, при цьому сказавши про себе: на двох.
– В цей день не можна носити штанів – тільки сукні або спідниці.
– В цей день треба купити квіти і поставити їх у вазу в центр столу.
– Вітати з цим святом всі сімейні пари.

Для заміжньої жінки, щоб діти не мали самотньої долі


Потрібно взяти ікону Покрови Пресвятої Богородиці та вранці прочитати молитву над дітьми.

“Як покривом на Покрову накривала Матір Божа землю від усіляких бід, так i я приступаю до своєї дитини. Як Матір Божа, Цариця Господнього, покрив усю землю накриває, так i я плід лона свого накриваю від всякої напасті. В ім’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амінь”.

Чого не можна робити на Покрову?

На Покрову, як і в будь-який інший велике православне свято, не варто займатися важкою роботою і домашніми турботами. Не можна прибирати, прати, прасувати і т. д. Однак традиції віруючих пристосовуються до реалій часу. І якщо цей день не є вихідним або ж з’являються невідкладні справи, виконувати роботу можна. Але робити все, згідно з православним традиціям, рекомендується сумлінно, “в правді і простоті”.

Нагадаємо, в цей день також відзначається День захисника України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"В цей день не можна носити штанів – тільки сукні або спідниці" - о блін де ж я візьму сукню чи спідницю??
Відповісти
Ти Іванку це ж тільки для дівчат,
Відповісти
В НАС ХРИСТИЯНСЬКА КРАЇНА ? ЧИ ... ПОСОРОМТЕСЬ ПИСАТИ АХІНЕЮ !!!
Відповісти
В нас свобода віросповідання...
Відповісти
А язичництвом аж пре! Як віримо - так і живемо.
Відповісти
А рибалити можна?
Відповісти
Останні новини
Що можна, а чого не варто робити на Покрову
13 жовтень, 2016, 22:44