Чи потрібна Україні презумпція правоти поліцейського

Чи потрібна Україні презумпція правоти поліцейського
В Україні тривають суперечки навколо запровадження презумпції правоти поліцейського, на чому наполягають в МВС.

Про те, що це може означати для українців - у матеріалі DW.

Дискусія щодо запровадження презумпції правоти українського поліцейського не вщухає. Раніше на важливості таких змін наголошував Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков: "Імператив презумпції правоти поліцейського має стати соціальною нормою! Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй!"

Аваков додав, що йдеться не про обмеження громадянських прав та свобод, а про правило безпеки - права громадян через процедуру порядку лише на дуже коротку мить відстрочуються. Це дозволить отримати поліції "більше прав" та "більше довіри" в суспільстві.

Ініціативу Авакова підтримали й в Генпрокуратурі України.

З чим їдять презумпцію правоти поліцейського?

Саме поняття "презумпція правоти поліцейського" - неофіційний юридичний термін, тож існує радше "на рівні неформального розуміння ролі поліцейського". Тут йдеться про те, що поліція виконує свою роль на основі верховенства права. Утім під цим принципом можна розуміти не що інше, як практику американських правоохоронців, що інколи діють за гаслом "спершу стріляй, а вже потім запитуй документи". Але в такому разі це - грубе порушення Конституції України, яка гарантує презумпцію невинуватості. А остання діє доти, доки суддя не визнає громадянина винним в порушенні закону.

Німецький досвід

В інтерв'ю DW депутатка Бундестагу Ірене Міхаліч, яка сама працювала в поліції, пояснила, що в німецькому законодавстві чітко прописано, за яких обставин і до яких заходів можуть вдаватися німецькі поліцейські. "Але якоїсь загальної ухвали на кшталт "поліцейські завжди праві" я собі не можу уявити в Німеччині. І це не витримало б жодної правової перевірки", - запевняє вона.

За словами Міхаліч, поліцейські мають бути самі певні, що їхні дії є правовими, і в кожному окремому випадку оцінювати відповідність своїх дій. У правовій державі саме це є "вкрай важливою передумовою роботи поліцейських і має завадити державному свавіллю", - зазначила вона.

Поліцейські по-різному поводяться з громадянами залежно від ситуації та обставин. Перш ніж приступити до виконання обов'язків, на вивчення всіх особливостей правил та норм роботи з населенням німецький поліцейський витратить три роки.

Україна: більше повноважень некомпетентній поліції

На відміну від німецьких поліцейських, значна частина працівників створеної у листопаді 2015 року Національної поліції України не пройшла кількарічного всебічного вишколу, перш ніж приступити до охорони правопорядку. І це - попри значне розширення повноважень Національної поліції, порівняно з тими, що мала колись українська міліція. Йдеться про перевірку документів, затримку та обшук громадян й перевірку їхніх особистих речей.

Нова поліція "не вміє поводитися з вогнепальною зброєю", та "поводитися під час затримання громадян". Це, на думку директора Центру досліджень правоохоронної діяльності Олега Мартиненка, не в останню чергу засвідчили саме нещодавні трагічні події в Дніпрі, де 25 вересня було вбито двох поліцейських під час виконання ними службових обов'язків.

Можливе зростання невдоволення

Втілення презумпції правоти поліцейського в закон з подальшим розширенням прав співробітників Нацполіції, частина яких поки що некомпетентна, може викликати сплеск кількості випадків насильства збоку самих правоохоронців. Про можливе збільшення випадків порушення прав людинии застеріг і член експертної ради з реформування МВС України Денис Кобзін: "Це (презумпція правоти поліцейського, - Ред.) однозначно, 100% призведе до погіршення ситуації".

Як наслідок, зростатиме незадоволення громадян через дії Національної поліції, прогнозує Мартиненко. Водночас може побільшати й насильства, спрямованого проти самих правоохоронців з боку окремих громадян. Цілком можливо, що громадськість вимагатиме жорсткішого контролю з боку прокуратури та суду за діяльністю Національної поліції.

Утім не виключено, що презумпція правоти поліцейського не матиме жодних відчутних наслідків у суспільстві, підсумовує Олег Мартиненко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ні ...! Така презумпція непотрібна ...! А Аваков - це ще той брехун ..., бо ніде у Європі такої нооми немає ...!
Відповісти
то не бреши: див. ст. 23 Закона "О милиции" РБ 1991 года)))
Відповісти
І до чого ці "повчання" ...?
Стаття 23. Виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції та компенсація заподіяння шкоди його майну. Можете пояснити ...?
Відповісти
Відповідно до чесності та прозорості наших судів(((((нам тільки таких законів "невистачає"...
Відповісти