Як збільшити пенсію на кілька сотень гривень

Як збільшити пенсію на кілька сотень гривень
Кожен українець має можливість збільшити свою пенсію на кілька сотень гривень.

Про це повідомляє BusinessUA.

Із грудня цього року мінімальну пенсію за віком підвищать до 1208 грн. Це на 78 грн більше ніж зараз. Однак все одно її бракуватиме на життя.

"Будь-хто законним чином може збільшити собі пенсію. Просто про це варто подбати заздалегідь. Не пізніше, ніж за три роки до досягнення пенсійного віку", - розповіла юрист Наталія Коваль.

Для нарахування пенсії дивляться на середньомісячний дохід людини. Якщо він менший за середній по області, пенсія буде мінімальною.

"У тих, хто живе у гірській місцевості, пенсія на 20 відсотків більша. Якщо є можливість прописатися у гірському селі Карпат, то після двох років можна отримувати надбавку в розмірі 240 гривень. Цю надбавку дають практично всім категоріям населення. Чим вища пенсія, тим вигідніша ця надбавка. Наприклад, в українських офіцерів середня пенсія 4 тисячі гривень. Якщо вони прописані у гірських районах, матимуть на 800-900 гривень більше", - пояснила спеціаліст.

Також можна отримати надбавку, здаючи кров.

"Донорам передбачена надбавка у 10 відсотків від прожиткового мінімуму. З 1 грудня прожитковий мінімум буде 1544 гривень. Ті, хто претендують на мінімальну пенсію, отримають додатково 155 гривень. Плюс матимуть 50 відсотків знижки на всі ліки, які в аптеках продають за рецептом. Проте мало здавати кров. Важливо мати документ, що засвідчує донорство і в якому вказано, що людина є Заслуженим донором. Для цього слід здати 450 мілілітрів крові або плазми крові протягом двох років", - зазначила Наталія Коваль.

Учасникам бойових дій призначають пенсію, яка є більшою від мінімальної на понад 700 грн - це 1993 грн.

"Але для цього треба відслужити у гарячих точках країни. Раніше, на щастя, це було значно складніше. Зараз у армію просто потрапити. Проте треба це робити лише через військкомат і служити винятково в державних батальйонах, а не добровільних. Там відповідальніше оформлюють документацію. Маючи робочий стаж більше 20 років і мінімальну зарплату, учасник бойових дій може розраховувати на щомісячну надбавку в 25 відсотків. Той, хто має мінімальну пенсію учасника АТО, отримуватиме ще й 500 гривень зверху".

Одна з найбільших мінімальних пенсій — у шахтарів. Вони отримують 3390 грн.

"Це психологічно дуже складна професія. Заради пенсії в шахту ніхто не лізе. Також можна отримати більшу пенсію, якщо народити 5 і більше дітей, виховати їх до 6-річного віку. Багатодітним матерям призначають надбавку в 40 відсотків від мінімальної пенсії. Це 422 гривні", - каже юрист.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перестати красти.
Відповісти
Порахуйте будь ласка мені скільки треба в місяць здати крові,якщо в 2013р. мав 200$ пенсію а зараз 65$.Дякую за відповідь.
Відповісти
Останні новини
Як збільшити пенсію на кілька сотень гривень
14 жовтень, 2016, 07:27
ТОП-10 «автомобілів-убивць»
14 жовтень, 2016, 06:29