«Світязь»: рота, яка пройшла Іловайськ і Вуглегірськ

«Світязь»: рота, яка пройшла Іловайськ і Вуглегірськ
Рота патрульної служби поліції особливого призначення «Світязь» – це добровольчий підрозділ, який створили у червні 2014-го року. Формувати роту тоді доручили колишньому десантнику Олександру Фацевичу.

Вже 12 липня 2014-го року майбутні спецпризначенці склали присягу на вірність Україні та влилися до лав органів внутрішніх справ України. А 14 серпня вирушили у зону бойових дій на Сході України, - йдеться у відео Громадське.Волинь.

Бійці роти «Світязь» опинилися в оточенні в Іловайському котлі.

«Хлопці проявили себе в Іловайську. Але там і понесли серйозні втрати – сім загиблих. Володя Іщук загинув 26 серпня, а всі інші – 29 серпня. Загинули під час виходу з Іловайського котла. Довго багатьох не могли ідентифікувати», – розповідає колишній командир «Світязя», заступник начальника ГУНП у Волинській області Сергій Козак.

Добровольці «Світязя», які загинули в Іловайському котлі:

Помінкевич Сергій (позивний «Чех»)

Ляшук Максим (позивний «Яр»)

Сацюк Олександр (позивний «Білий»)

Шолуха Віктор (позивний «Шериф»)

Сивий Олександр

Володимир Іщук

Мирослав Столярчук.

Після відпочинку і доформування, у середині грудня, загін бійців роти відправився у нове відрядження, — під місто Вуглегірськ , що на Донеччині.



30 січня 2015 року працівники підрозділу потрапили в оточення у Вуглегірську, з якого вони вийшли з боями. А вже 5 лютого рота, на чолі з Олександром Фацевичем, без жодних втрат, повернулася до Луцька.

«Підрозділ виконував завдання поблизу міста Дебальцево, в місті Вуглегірськ. З честю виконали поставлене їм завдання. До кінця трималися в повному оточенні і в лютому 2015 року, проявивши військову хитрість, під прикриттям вогню артилерії, вийшли з оточення без втрат», – розповідає Сергій Козак.

У липні 2015 року Олександр Фацевич, який став заступником голови Національної поліції України, представив нового командира роти – Сергія Козака, який у минулому був керівником батальйону територіальної оборони «Волинь».

Нині керівником роти є В’ячеслав Моніч.

Наразі спецпризначенці «Світязя» знову вирушили на Схід для забезпечення громадського порядку. «Зараз знову отримали розпорядження прибути в зону проведення АТО на території Донецької області для виконання завдань з підтримання публічної безпеки і охорони громадського порядку», – додає Козак.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.