Харчову добавку використовують за основу для сонячних панелей

Харчову добавку використовують за основу для сонячних панелей
Вчені з Університету штату Північної Кароліни і Китайської академії наук відкрили метод виробництва пластикових сонячних панелей без використання небезпечних галогенновмістких розчинників.

Повідомляє видання Цікавості.

Отруйну речовину замінили звичайною смаковою добавкою, яка використовується в харчовій промисловості.

Органічні фотоелектричні елементи мало важать, відрізняються гнучкістю, прозорістю і дешевизною при виробництві. Але при випуску таких сонячних панелей використовуються отруйні галогенні розчинники, які можна застосовувати тільки в спеціальному середовищі з регульованими умовами — це вимагає додаткових витрат і підвищує роздрібну вартість панелей.

Група фізиків вирішила знайти настільки ж ефективну речовину для створення структури сонячних панелей, але без токсичних властивостей.

Вченим вдалося розробити дослідний зразок пластикових сонячних панелей на основі про-метиланизола (o-MA) в якості розчинника. O-MA не володіє токсичністю і традиційно використовується в якості підсилювача смаку різних продуктів.

Структуру одержаних сонячних панелей вивчили за допомогою м’яких рентгенівських променів. В результаті аналізу вдалося виявити, що фотоелементи на основі o-MA володіють схожою структурою, що і панелі, створені з допомогою галогеновмістких розчинників. Вони володіють хорошими пропускними здатностями і коефіцієнтом перетворення близько 8,4%.

Панелі такого типу можна виробляти на відкритому повітрі при кімнатній температурі за допомогою шаберної пластини. Така методика дозволяє займатися серійним виробництвом фотоелементів у великих масштабах.

За оцінками Bloomberg, через перенасиченість ринку вартість сонячних панелей в 2017 році знизиться на 20%. Однак вартість виробництва не єдина проблема при виробництві сонячний батарей. Інженери і фізики прагнуть досягти максимального ККД, працюють над підвищенням гнучкості і зменшенням розміру сонячних панелей, а також надихаються пелюстками троянд для підвищення ефективності тонкоплівкових сонячних панелей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Харчову добавку використовують за основу для сонячних панелей
16 жовтень, 2016, 03:25