В ніч на понеділок NASA запустить ракету з українським двигуном

В ніч на понеділок NASA запустить ракету з українським двигуном
Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) підтвердило запуск ракетоносія Antares OA-5 із вантажним супутником Cygnus на борту на вечір 16 жовтня, що за Київським часом відбуватиметься в ніч на понеділок.

Про це повідомили в суботу в прес-службі NASA, пише Укрінформ.

"Комерційний провайдер NASA компанія Orbital ATK планує здійснити запуск своєї шостої місії до Міжнародної космічної станції в неділю, 16 жовтня, відповідно до контракту комерційного постачання послуг", - зазначили в американському космічному агентстві.

Планується, що старт ракети відбудеться о 20:03 неділі за Вашингтонським часом (за Києвом о 03:03 понеділка) з "п'ятихвилинним вікном". Запуск відбуватиметься з Центру космічних польотів на острові Воллопс, штат Вірджинія.

Розкриття панелей сонячних батарей супутника заплановане вже через півтори години польоту, а стиковка з МКС – у середу, 19 жовтня, о 7:20 ранку (14:20 за Києвом).

Вантажний супутник Cygnus нестиме не борту понад 3,2 тонни вантажу для поповнення запасів екіпажу МКС, а також для проведення наукових досліджень у космосі.

Нагадаємо, запуск Antares OA-5 переносився кілька разів, у тому числі через ураган "Метью" та шторм "Ніколь". Минулого разу дата старту планувалася на 10 жовтня, потім на 13-те, і згодом була перенесена на 16 жовтня.

Головним розробником ракети-носія Antares є корпорація Orbital Science Corporation (США). Однак апарат створюється в рамках міжнародної кооперації за участю, в тому числі, підприємств України. Зокрема, основна конструкція першого ступеня Antares розроблена Конструкторським бюро "Південне", виготовлена "Південним машинобудівним заводом ім. Макарова" в кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), а також "ЧЕЗАРА" та "РАПІД" (Чернігів).

Ракета-носій призначена, передусім, для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію, а також для запуску комерційних і державних космічних апаратів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.