Небезпека під боком: у Києві діє проросійська організація

Небезпека під боком: у Києві діє проросійська організація
Село Пісківка, Бородянський район. Тут, серед лісу, знаходиться Свято-Преображенський монастир.

Саме сюди у серпні 2016-го року на два тижні приїхала група молоді з Києва на військово-патріотичний табір. Набір занять у них був зовсім недитячий – ножовий бій, стрільба, пейнтбол, тактика та стратегія бою, - йдеться в розслідування Слідства.Інфо.

Навчати дітей військовій справі в умовах війни на сході країни? Чудово, звісно. Якщо тільки це не підготовка учасників для так званої «п’ятої колони». «Слідство.Інфо» з’ясувало, що ниточки від керівників табору тягнуться до дуже неоднозначної організації — «Вірне козацтво». Яким чином? Давайте розбиратися.

Євген Карась
– учасник антитерористичної операції і київський правий активіст. Про «Вірне козацтво» Євген знає не з розповідей: «Це достатньо давня проросійська громадська організація. В Україні вони займаються різноплановою діяльністю. З одного боку це молодіжна підготовка на проросійських таборах, тобто офіційно у них триколори висять, плюс йде політична діяльність».

Багато інформації про «Вірне козацтво» можна знайти в мережі самостійно. Мета ватажків козацтва — єднання України, Росії та Білорусі, плюс — православні цінності. В домайданні часи їхні акції були присвячені розгонам ЛГБТ-парадів і різноманітним хресним ходам.



Лідер і засновник «Вірного козацтва» — киянин Олексій Селіванов. В різні періоди він працював у Міноборони часів Павла Лебедєва і Міносвіти часів Дмитра Табачника. Паралельно координував так званих козаків, їздив на конференції присвячені євразійському «єдинству». Яким чином він взагалі пов’язаний з дітьми? Все просто. Протягом останніх декількох років у позашкільному центрі «Десантник» на Борщагівці, який об’єднує цілий ряд дитячих гуртків, функціонував так званий козачо-кадетський гурток для дітей. У 2012-2013 роках отаман Вірного козацтва Селіванов працював керівником цього гуртка.

Вихованці – діти і підлітки. За красивими кадетськими балами, стройовою підготовкою і доланням смуги перешкод стояло щось значно більше. Найімовірніше – промивка мізків.

На численних сторінках як козацтва, так і самого гуртка є чимало відео, знятих під час різноманітних тренувань і «бойових» виїздів юних козаків. Стрільба, ножовий бій, взяття висоти і головне – регулярна ідеологічна обробка. Так, один з виїздів Селіванов свого часу почав ось таким от полум’яним спічем:

«Наши учения посвящены годовщине освобождения Руси от Поляков в 1612 году и годовщине освобождения нашей родины в 1812-м. Наши предки показывали, что они настоящие воины и храбрые бойцы не зависимо от погодных условий и своего самочувствия. Сегодня мы должны это повторить».

Незмінний атрибут подібних організацій – клятви. Були вони і у «Вірного козацтва». Діти мали повторювати за своїм лідером цілу промову, яка закінчувалася ось такими неоднозначними словами: «…любить и хранить свою родину от Карпат до Тихого океана».

Так все продовжувалося до зими 2014-го. Тоді Революцію Гідності «Вірне козацтво» зустріло очікувано вороже і одразу приєдналося до лав Антимайдану. Та звані «козаки» взялися допомагати силовикам Януковича і одразу заявили про необхідність створення воєнізованих загонів оборони. Після революційних подій Селіванов швидко втік на Донбас. Він одразу влився в ряди так званих «новоросів» і заходився захищати сепаратистські республіки зі зброєю у руках. Згодом став працівником самоназваного «МВС ЛНР».

Зрештою, СБУ таки взялося за членів організації. За інформацією, наданою силовиками на наш запит, до суду передали вже дві справи по «Вірному козацтву». За підозрами в тому, що члени організації кинули гранату у волонтерський центр на Оболоні. А згодом нібито готували вибух одного з київських військкоматів. Але юридично громадська організація продовжує базуватися в Києві на Подолі. Вона не ліквідована і має при цьому ряд структурних підрозділів по Україні.

На Донбас та в Росію виїхав ще цілий ряд представників козацтва. Та роз’їхалися далеко не всі. На старих фотографіях «Вірного козацтва» та козацького гуртка постійно присутні обличчя двох людей. Це брати Сергій та Владислав Власенки.

Обидва регулярно з’являлися поруч з Селівановим. При чому не лише на акціях, але й, наприклад, на нагородженнях, в офісі «Россотрудничества» та на «АнтиМайдані». І саме брати Власенки зафіксовані на більшості світлин з останнього, серпневого табору дітей. Вони – організатори дійства. Номери телефонів, розміщені в оголошеннях про збір на табір, належать Владиславу Власенку та його дружині – Марії. Те, що ці люди продовжують збирати дитячі табори в 2016-му році – невесела характеристика роботи українських спецслужб. А шеврон же «Вірного козацтва» на руці Владислава Власенка у, зауважуємо, серпні 2016 року – говорить сам за себе.

Оскільки переважна більшість з дітей, які у серпні виїхали на табір Власенків – вихованці «Десантника» і збирали їх, відповідно, в одному з корпусів позашкільного центру, ми поставили директору «Десантника» Ігорю Лук’янчуку єдине питання – як могло так статися? Виявилося – Власенки працювали керівниками гуртка після Селіванова – у 2013, 2014 та 2015 роках. Згодом, були звільнені. А в серпні вони проникли в центр за допомогою…обману.

«Чергові були і мені потім доповіли, що вони обманом проникли в приміщення, розказавши, що речі їм треба зібрати. І потім я заборонив пускати, тому що вони – ніхто для нас» — каже Лук’янчук.

Нам вдалося додзвонитися до Владислава Власенка. Він каже, що вже не є членом Вірного козацтва, а зібрати дітей його просили самі батьки:

- Не Вы, не брат не работаете в «Десантнике» с 2015-го года. Это правда?

- Именно я – да, я уволился оттуда

- Вы собирали детей как частное лицо, не от «Десантника»?

- Нет, дети собирались сразу и от «Десантника», но не мной. А вообще, в принципе да, этот лагерь проводился по просьбе родителей. То есть, у нас насобиралась группа, а остальных желающих добирали. Плюс-минус так.

- А организация продолжает существовать?

- Ну, если я все правильно знаю, то в вроде как да. Почему, потому что организация в свое время разошлась на две разные стороны. То есть, одна часть организации поддержала весь тот ПЕРЕВОРОТ, который был на Майдане, а вторая часть – нет. Но в принципе организация одна и та же.

Після подій так званої «русской вєсни» 2014-го року, виховання дітей в традиціях сусідньої держави становить вже суспільну небезпеку. Так вважаємо не лише ми. Євген Карась каже – подібне «виховання» може рано чи пізно «вибухнути»: «Це уже будуть такі як би там русскіє патріоти, яким там – підлітки 16 років дадуть в руки пістолет, промиють мозок, бо вони вміють це робити, і воно піде і десь в Києві когось застрелить» — говорить Карась.

В якості підсумку додамо наступне. Так званий «руський мір» починається не з кулеметів, а з ідеологічної обробки і впливу на свідомість. І у цьому всі могли переконатися на прикладі подій на Донбасі. Відтак, діяльність відверто антиукраїнського «Вірного козацтва» нічим не відрізняється від діяльності підрозділів «гіркіних» та «моторол».

Дуже сподіваємося на співпрацю зі Службою безпеки України в цьому питанні. Доки черговий оброблений юнак не став на шлях тероризму.

Максим Опанасенко, Бюро «Свідомо» для Слідства.Інфо

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
бендьорка не авторитет...
Відповісти
Останні новини
Небезпека під боком: у Києві діє проросійська організація
22 жовтень, 2016, 08:00