Унікальна знахідка на Волині може опинитися просто неба. ВІДЕО

Унікальна знахідка на Волині може опинитися просто неба. ВІДЕО
На Волині рідкісна знахідка – човен 14 століття – може опинитися просто неба. Раритет тимчасово взяв на збереження місцевий підприємець, проте довго тримати човен у себе він не може.

І поки в Україні не знають, що робити з цінним експонатом, за кордоном за нього вже пропонують 100 тисяч євро, - повідомляють Подробиці.

Човен знайшли рибалки торік у серпні. До нього найдовшим вважали 8-метрове судно, що виявили на острові Хортиця. А цей понад 11 метрів завдовжки. Науковці констатували: човен унікальний. Його витесано з цілісного стовбура дерева. Він міг перевозити з півтора десятка людей. Припускають, що його могли використовувати для оборони. Щоб човен не розсохся, працівники місцевого музею обробили його спеціальним консервантом.

"Обробляєм ПЕГ-4000. Поліетамальглюколь він називається. Розводимо розчин в пульвелізаторі теплою водою, щоб розтало, і обприскуємо човна. Орошування відбувається", - сказав працівник Маневицького краєзнавчого музею Анатолій Мережа.

Нині історична пам'ятка перебуває у місцевого підприємця. Він погодився тимчасово безплатно потримати знахідку у себе в цеху. Проте тепер бідкається човен займає багато місця і заважає виробництву.

"Підприємство у нас займається переробкою деревини і цех є виробничим. Воно просто перебиває весь процес. Ми не домовлялись на такі терміни я пішов назустріч, допоміг, а зараз він мені заважає", - розповів підприємець Богдан Киричик.

Чоловік дав час науковцям до кінця року. Або човен забирають, або він опиниться на вулиці. Радіовуглецевий аналіз показав, що раритет виготовили у середині 14 століття. Щоби не втратити цінний експонат та перевезти його до музею необхідно щонайменше 300 тисяч гривень і відповідні дозволи.

"Процес консервації може тривати ще півтора року, а потім буде йти процес реставрації, а потім музеєфікації. Може все затягтися на два-три роки", - підкреслив директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич.

Не проти допомогти місцева влада. Хочуть звести для човна окреме приміщення. Проте кажуть: грошей немає. Тож фінансової підтримки шукатимуть у меценатів.
http://www.volynpost.com/news/76175-unikalnyj-choven-14-stolittia-znajdenyj-u-styru-znahodytsia-pid-zagrozoyu

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
було знайти трохи меншого човна, а то знацшли та не подумали де тримати)))
Відповісти
Відайте за 100 000 євро,зробіть ремонт в школі,нах кусок того дерева кому потрібен,є люди які мають гроші і будуть за ним дивитися віддайте,ато зогниє і викинете
Відповісти
Останні новини
Унікальна знахідка на Волині може опинитися просто неба. ВІДЕО
24 жовтень, 2016, 10:41