Вугільний конфлікт: на Волині селяни сваряться через виробництво. ВІДЕО

Вугільний конфлікт: на Волині селяни сваряться через виробництво. ВІДЕО
У селі Щитинська Воля Ратнівського району – конфлікт. Місцевий підприємець, який займається виробництвом деревного вугілля, поділив село навпіл.

Про це повідомляє Громадське. Волинь.

У лісосмузі перед селом Щитинська Воля, що у Ратнівському районі, місцевий підприємець Петро Цяк поставив 7 цистерн, у яких ось уже другий рік випалює деревне вугілля. Люди зчинили лемент. Кажуть, що це незаконно. По-перше, землі – сільськогосподарського призначення, а по-друге, у хлопця нема на ту діяльність жодних дозволів.

Окрім того, скаржиться громада, відходи виробництва забруднюють повітря.

На місце несанкціонованого виробництва вугілля раніше вже викликали і правоохоронців, і представників фіскальної служби. Підприємця оштрафували, але віз і нині там.

Поки слідство гальмується, Петро вже зайнявся узаконенням свого бізнесу. Змінив цільове призначення землі, замовив детальний план території. Підприємець звернувся до директора госпрозрахункового центру науково-технічних послуг Людмили Зубко з проханням виготовити документи, з метою обгрунтування обсягу викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин.

Працівники екологічної лабораторії Луцького державного технічного університету провели заміри визначення шкідливих речовин в повітрі безпосередньо на проммайданчику, а представники управління Держпродспоживслужби зробили заміри в межах санітарно-захисної зони (500 метрів) та біля найближчих житлових будинків. Усі показники, зі слів завідувачки лабораторією Юлії Сапожник та спеціаліста управління Держпродспоживслужби Анатолія Федорука, – в межах допустимих норм.

Ця інформація прозвучала під час громадських слухань, організованих Петром Цяком. Підпрємець зібрав односельчан, бо цього вимагає процедура отримання погоджень і дозволів.

Послухати Цяка прийшла сотня мешканців Волі Щитинської, екологи, науковці, представники Ратнівської РДА. Ті, хто за, і хто проти, мало не побилися. Одні кажуть, що їхні діти почали задихатися відтоді, як Цяк почав свій бізнес. Інші кричать, що то все заздрощі недоброзичливців. У селі також стверджують, що Петро – підставна особа, а належить бізнес іншому односельчанину, який нині мешкає у столиці.

Що ж до результату громадських слухань, то й сам підприємець не зміг згодом пояснити їх результат. Справа у тім, що він був головуючим і одночасно вів протокол слухань, а всі учасники зборів, посварившись, розійшлись, так і не проголосувавши на підтримку або проти діяльності підприємства. Відтак, їх не можна вважати такими, що відбулися, – каже голова Ратнівської РДА Андрій Харлампович.

Знімальна група навідалась на місце, де відбувається виробництво деревного вугілля. Сторож Віктор розповів, як йому тут працюється. Як стало відомо згодом, після цієї розмови його побили і звільнили з роботи.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вугільний конфлікт: на Волині селяни сваряться через виробництво. ВІДЕО
25 жовтень, 2016, 15:55