ТОП-5 «гарячих» питань 14-ї сесії Луцькради

ТОП-5 «гарячих» питань 14-ї сесії Луцькради
ВолиньPost відібрав 5 питань порядку денного 14-ї сесії Луцької міської ради, які обов'язково привернуть увагу громадськості.

Від сьогодні наше видання напередодні кожної сесії міської чи Волинської обласної рад проводитиме моніторинг проектів рішень та виокремлятиме найцікавіші на нашу думку.

Тож, на 14-е чергове засідання поточна каденція міськради збереться 26 жовтня. Початок традиційно о 10:00.

1. І перше питання у порядку прогнозує гарячі дискусії та довгий розгляд. Йдеться про Програму забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову службу по мобілізації для участі в проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих).

Власне політики та атошники понад місяць дискутують навколо цього питання. Автори програми - керівник Центру допомоги учасникам АТО у Волинській області Юрій Дмитрук та мерії Луцька - пояснюють, що через складність з виділенням землі для атошників це один з найреальніших варіантів забезпечити їх житлом.

Натомість опозиція, найяскравішим спікером якої є голова луцької Спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський, каже: держава гарантує військовим певні блага, а місцева влада зобов'язана ці гарантії виконати. Лунають навіть звинувачення в бік мерії, ніби вона лобіює інтереси одного з забудовників.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ДИСКУСІЮ

Загалом перед депутатами стоятиме складне завдання: витримати тиск з боку обох сторін дискусії, адже і ті, і ті представляють військових - категорію громадян, яку обранці громади намагаються підтримувати при першій ж нагоді.

2. Про виконання бюджету міста Луцька за 9 місяців 2016 року. Зазвичай під час розгляду бюджетних питань звучить багато цифр, які втомлюють читача, але це вкрай важливе питання для громади, бо депутати обговорюють як витрачати і наші з вами гроші. Крім того цікаво почути про те, які обсяги перевиконання бюджету. Адже виборці можуть вимагати в своїх депутатів, аби вони пролобіювали переведення цих коштів на їхній округ.

3. Про заборону приймання та захоронення твердих побутових відходів, що завозяться з інших областей. Питання сміття Львова й досі залишається на слуху у всієї країни. Команда мера міста лева вирішення її не вигадала.

У Луцьку опозиція в обличчі партії "УКРОП" вирішили перестрахувати наше місто від сміття з інших регіонів та пропонують проект рішення, навколо якого очікується жваве обговорення, бо депутати розуміють актуальність теми серед виборців та точно не втратять шанс заробити зайву згадку про себе в ЗМІ.

4. Про включення нежитлового приміщення загальною площею 71,0 кв.м на вул. Караїмській, 7 до переліку об’єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу. Серед земельних і господарських питань ми вирішили виділити саме це, хоча в порядку денному тільки сліпий не побачить декілька пов'язаних з депутатом Євгенієм Ткачуком.

Однак це питання стосується Старого міста. Тут хочуть продати нежитлове приміщення площею 71 квадратний метр. Кому і для чого? Дізнаємося завтра під час сесії. Сподіваємося, що й депутати його не проігнорують.

5. Щодо потенційного консула. Це питання, ініційоване "Народним контролем", з сфери політики і з господаркою не пов'язане. Тут очевидно потрібно очікувати активності фракції "Свободи", яка раніше ініціювала звернення щодо Волинської трагедії та засудження рішення Сейму Польші щодо цієї історичної події.

Завтра, якщо депутати встигнуть, обов'язково витратять щонайменше півгодини, аби обговорити заяву Вєслава Мазура (кандидати в Генконсули Польщі в Луцьку) про те, що Степан Бандера - бандит.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ЗАЯВУ ДИПЛОМАТА

Традиційно дискутуватимуть два табори: депутати, які доказуватимуть, що не можна залишати такі слова без відповіді, та депутати, які стверджуватимуть, що в час війни з Росією не можна псувати стосунки з союзником Польщею. Не обійдеться без натяки, що ініціатори звернення підігрують Росії, яка зацікавлена в погіршенні стосунків України з Польщею.

П.С. В ТОП-5 не помістилося, але не можемо згадати про затвердження проектів договорів про співробітництво між Луцькою міською радою та Прилуцькою сільською радою Ківерцівського району.

Це лише перші кроки до створення об'єднаної громади на базі Луцька і Прилуцької сільради. До фінішу цього процесу залишається ще чимало сходинок, але вже зараз "УКРОП" намагається максимально пришвидшити процедуру, адже для них це означатиме нові вибори, що в свою чергу дозволяє боротися за заведення більшості "своїх" депутатів у раду та "свого" голови громади.


Яким буде перебіг сесії та які рішення ухвалять депутати слідкуйте завтра на ВолиньPost.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ТОП-5 «гарячих» питань 14-ї сесії Луцькради
25 жовтень, 2016, 18:25