НБУ не виключає націоналізацію «Приватбанку»

НБУ не виключає націоналізацію «Приватбанку»
Національний банк не виключає націоналізацію "Приватбанку" при невиконанні плану докапіталізації.

Про це в ефірі 3s.tv повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб, пише УП з посиланням на Українські Новини.

"Ми завжди заявляли, що якщо банк не виконує програму докапіталізації або акціонери не можуть її виконати, є 2 шляхи: для несистемно важливих - це відповідно неплатоспроможність, для системно важливих - націоналізація", - сказав він.
В даний час в Україні всього 3 системно важливих банки: державні "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" і недержавний "Приватбанк".

У серпні "Приватбанк" вирішив збільшити статутний фонд на 12%, або на 2,583 млрд гривень до 21,26 млрд гривень.

Сологуб також процитував заступник голови НБУ Катерину Рожкову, яка в п'ятницю 21 жовтня повідомила, що зараз НБУ проводить верифікацію програм докапіталізації.
Як повідомлялося, раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що уряд найближчим часом прийме рішення про націоналізацію "Приватбанку".

У "Приватбанку" цю інформацію спростували, назвавши її фейком. 2015 рік банк закінчив із прибутком 216 млн гривень, а в 1 півріччі прибуток банку становив 530,9 млн гривень.

41,66% акцій "Приватбанку" належать бізнесменові Ігорю Коломойському, 33,2525% - бізнесменові Геннадію Боголюбову.

За даними НБУ, на 1 липня за розміром активів банк займав 1 місце (268,9 млрд гривень) серед 101 чинного банку.

Як повідомлялося, згідно з меморандумом про економічну і фінансову політику України і МВФ, в другій половині 2016 допускається докапіталізація банків або Фонду гарантування вкладів державою на 151,7 млрд гривень, у 2017 році - на 42 млрд гривень. У 2015 році при встановленій планці в 152 млрд гривень було виділено 45,3 млрд гривень.
На думку експертів фінансового ринку, перевищення граничних витрат бюджетних витрат на докапіталізацію банків на 2015 і 2016 роки була розрахована з можливістю докапіталізації "ПриватБанку".

Згідно з меморандумом, в разі необхідності правління Нацбанку в тісній співпраці з МВФ оцінить всі варіанти рішень і своєчасно внесе до Кабінету міністрів докладний звіт з їх описом, в тому числі прогноз потреб в капіталі на трирічну перспективу.
Пропонований НБУ варіант повинен прагнути до мінімізації втрат держави, а значить, припускати повне списання існуючих акціонерів, забезпечення повного і своєчасного обслуговування кредитів, в тому числі шляхом адекватної забезпеченості, де вона відсутня, і без якихось пільг для пов'язаних осіб, а також переведення в капітал зобов'язань банку перед пов'язаними особами.

Крім того, в разі націоналізації банку буде найнята міжнародна фірма з хорошою репутацією для забезпечення комерційних перспектив фінансової установи, а всередині банку буде створено спеціальний підрозділ для управління і повернення кредитів пов'язаним особам під управлінням міжнародно-визнаної компанії з управління активами, яка буде призначена новою наглядовою радою протягом перших 60 днів після початку фінансового оздоровлення банку.

НБУ в травні 2016 року повідомив про задовільний стан ліквідності "ПриватБанку", нагадавши, що ця фінансова установа на початку року погодила з регулятором план рекапіталізації, розрахований на три роки, і активно працює над його реалізацією.
Зокрема, акціонери "ПриватБанку" на зборах 26 серпня вирішили збільшити його статутний капітал на 12%, або на 2,583 млрд гривень - до 21,26 млрд гривень, а також доручили правлінню вжити заходів щодо скорочення ризиків в діяльності банку і забезпечення виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами, враховуючи рекомендації Нацбанку за підсумками проведеного ним комплексного інспектування.

За даними НБУ, заборгованість ПриватБанку за кредитами рефінансування перед центробанком на 1 січня 2016 року становила 27,079 млрд гривень, з цієї суми за січень-серпень банк погасив НБУ понад 10 млрд гривень.

Відповідно до звітності ПриватБанку, в рамках виконання вимоги Нацбанку щодо поліпшення якості активів, акціонери фінустанови за березень-червень 2016 року передали в його власність у вигляді вилученого забезпечення активи пов'язаних осіб на загальну суму 31,85 млрд грн.

При цьому частина цих активів банк планує здавати колишнім власникам, оскільки вони є складовою більш великих підприємств.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба срочно знiмати грошики ...
Відповісти
Кто не спрятался, не виноватая я...
Відповісти
порошенко з алканавтом гонтаревою хочуть привласнити приватбанк?
Відповісти
Останні новини
У Ковелі збили пішохода
26 жовтень, 2016, 10:51
НБУ не виключає націоналізацію «Приватбанку»
26 жовтень, 2016, 10:41