Луцьк: затвердили договори про співпрацю із Прилуцькою сільрадою

Луцьк: затвердили договори про співпрацю із Прилуцькою сільрадою
Депутати Луцької міської ради затвердили договори про співпрацю із Прилуцькою сільською радою, до якої входять Прилуцьке, Жабка, Сапогове, Дачне Ківерцівського району. Вони також передбачають перспективу об'єднання.

Таке рішення про прийняли під час сесії міськради у середу, 26 жовтня.

Заступник міського голови Сергій Григоренко нагадав, що робоча група двох рад напрацювала конкретні напрямки співпраці. Загальний обсяг коштів на 2017 рік - до 2,5 мільйона.

У сфері транспорту:

- продовжити маршрут №19 «с. Гірка Полонка – вул. Карбишева» до с. Прилуцьке;
- після ремонту дороги по вулиці Соборності (колишня Радянська) продовжити маршрут до села Сапогове.

У сфері житлово-комунального господарства:

- ремонт дороги по вулиці Богуна (на умовах співфінансування сільського, міського та обласного бюджетів);

"Єдиний найкоротший і найвигідніший шлях між містом та Прилуцьким – це дорога, яка починається на вулиці Наливайка і йде аж до вулиці Богуна. Протяжність цього шляху 1,6 кілометра. Ми готові дати кошти на ремонт цієї дороги на умовах співфінансування. 40% від вартості ремонту дасть Луцькрада, 10% - Прилуцька, решта – з інших джерел", - розповідає заступник міського голови Сергій Григоренко.

- ремонт дороги по вулиці Соборності с. Прилуцьке, вул. Центральна с. Сапогове (на умовах залучення коштів сільського, міського та обласного бюджетів, фонду державного регіонального розвитку);
- вивезення твердих побутових відходів;
- запланувати початок будівництва каналізації по селу Прилуцьке.

У сфері освіти:

- при прийнятті до дошкільних навчальних закладів надати можливість дітям дошкільного віку, що проживають на території Прилуцької сільської ради, ставати на електронну чергу нарівні з дітьми дошкільного віку, що проживають в місті Луцьку;
- розпочати будівництво дошкільного навчального закладу в с. Дачне.

У сфері медицини:

- виділити кошти у сумі 45 тис. грн на придбання медичного обладнання та ліків на ФАП с. Прилуцьке;
- взяти на обслуговування жителів Прилуцької сільської ради амбулаторією по вул. Наливайка, Луцьким центром первинної медико-санітарної допомоги №2, дитячою поліклінікою на вулиці Спортивній, комунальним закладом “Луцький клінічний пологовий будинок”, в тому числі жіночою консультацією. Для цього Луцька міська рада може звернутися до Ківерцівської райради щодо передання частки медичної субвенції відповідно до кількості людей, які будуть обслуговуватися у Луцьку.

Адміністративні послуги:

- провести ремонт кімнати в Будинку культури с. Прилуцьке та відкрити філію ЦНАПу.

Культура:

- включити Будинок культури с. Прилуцьке до системи закладів культури міста Луцьк та передбачити обмін колективами.

Земля:

- вивчити питання спільного використання земель комунальної власності Прилуцької сільської ради та/або передання вказаних земель у комунальну власність територіальної громади м. Луцька.

Сергій Григоренко відзначив, що цей договір не заважає розвивати перспективу об'єднання громад. Співпраця із Прилуцькою сільрадою може стати орієнтиром для інших прилеглих рад, - вважає посадовець.

"Я об'їздив вcі сільські ради навколо Луцька. Люди поки насторожено ставляться до об'єднання. Побутує така думка, що "прийде Луцьк, забере землю", - пояснив Григоренко.

В разі об'єднання у Прилуцькому можуть збудувати новий квартал на площі 64 гектари. Проте ця земля в переважній більшості паї, які належать людям та які доведеться купувати.

"Таке враження, що ми напрошуємося на цю співпрацю. А що цей договір дає жителям міста Луцька?" - запитав депутат Григорій Пустовіт.

Сергій Григоренко пояснив, що у 2017 році це дозволить розглядати перспективу побудови нового мікрорайону на 20-30 тисяч людей біля "Панського лісу", а також перспективу розвитку міста загалом як обласного центру.

Прилуцький сільський голова Валентин Арчибасов розповів, що наразі секретів між громадами поки немає. Проте на території ради є проблем із землею через старі державні акти на землю, яких немає в кадастровій карті. "Хто їх захистить, коли є об'єднана громада? Мабуть ні один депутат не попаде в раду об'єднаної громади. Люди в селі переживають, що землю в них заберуть", - зазначив Арчибасов.

За його словами, за умови співпраці міськради, сільради, ОДА і фонду регіонального розвитку можна залучить 15 мільйонів гривень.

Також постає питання асфальтування 40 кілометрів доріг сільради, на що загалом потрібно до 60 мільйонів гривень.

Депутат Микола Федік вважає, що об'єднана потрібно в першу чергу Луцьку із мотивів стратегічного розвитку, тому він закликав інші фракції не вдаватися до "політиканства". Також проект підтримав Павло Данильчук. За його словами, активно працювати для розширення міста потрібно було вже давно.

Юрій Безпятко вважає, що треба розвивати окраїни Луцька, щоб жителі прилеглих сіл бачили рівень розвитку міста. Депутат Ігор Поліщук відзначив, що поки конкретних переваг для Луцьк від цього договору немає, проте все ж він підтримав рішення із перспективою об'єднання громад.

Григорій Пустовіт вважає, що договір треба підтримати, проте він відзначив, що учасники процесу думають про прийдешні вибори і про свої приватні інтереси, а не про інтереси громади, тому, мовляв, відтягують об'єднання.

Андрій Козюра відзначив, що реально місто не отримує додаткових земель, натомість витрачає кошти на розвиток Прилуцького. Проте він заперечив, що є можливість "забрати землю" після об'єднання, а Луцьк, мовляв, і так "перенасичений житлом".

У підсумку більшість депутатів підтримали договори по співпрацю із Прилуцьким.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От тепер скуплять у дурних селян землю за копійки, а потім перепродадуть забудовникам в рази дорожче
Відповісти
Децентралізація підвищує вимоги до професіоналізму посадовців місцевого самоврядування, адже ресурси та повноваження пропорційно збільшуються. Чи впораються місцеві очільники з викликами? Впораються, бо підвищують свій рівень і вчаться. Ось живий приклад - Школа місцевого самоврядування DESPRO. Так що "зрада" відміняється. Прорвемося!
http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1742
Відповісти
Чи відведена земля під могілки біля панського лісу ? Чи можна робити захоронення людей біля хреста???????
Відповісти