Питання Волині 1943-44 років обговорювали на форумі

Питання Волині  1943-44 років обговорювали на форумі
У Києві відбулася третя зустріч Польсько-українського форуму істориків, присвячена подіям на Волині 1943-44 років.

Хоча науковцям не вдалося дійти до спільного знаменника, наприклад, у визначенні цих подій, важливим є сам факт розмови на цю тему, – говорить віце-голова польського Існтитут національної пам’яті Матеуш Шпитма, - пише Польське Радіо.

Польські історики називають події на Волині 1943-44 років «злочином геноциду», українські науковці - «польсько-українською війною».

Але термінологія – це не єдиний спірний пункт, говорить Матеуш Шпитма:
«Таких спірних питань є багато. Але спірні питання треба вирішувати і з’ясовувати. Ми маємо інший погляд на те, якими були причини, розходження стосуються теж кількості жертв з одного та другого боків... Але прагну наголосити, що як з одного, так і з другого боку – тут дуже добрі спеціалісти. Між нами відбувалася відкрита дискусія, був обмін думками, жвавий, твердий і дуже культурний діалог».

Голова українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, у свою чергу, зауважив, що однією з цілей форуму істориків є звільнення теми Волині від політичного контексту:

«Ми, історики, ставимо собі за мету продовжити історичний діалог. Зробити так, щоб головними речниками питань минулого були історики. І я думаю, що коли нам це вдасться зробити, ми якраз позбудемося негативних наслідків, вже політичних, які часом настають у польсько-українських стосунках».

Чергова зустріч істориків відбудеться у березні наступного року. Засідання Польсько-українського форуму істориків проходять двічі на рік – по черзі в Польщі і в Україні і вони закриті для громадськості та мас-медіа.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.