У Луцьку роблять ставку на розвиток ІТ-галузі

У Луцьку роблять ставку на розвиток ІТ-галузі
Луцька міськада готується впроваджувати плану дій із розвитку ІТ-галузі у місті на 2017 рік.

Про це йшлося під час прес-конференції Луцького ІТ-кластеру, - пише Район. Луцьк.

За словами заступника міського голови Сергія Григоренка, до розробки плану долучився місцевий ІТ-кластер.

«Ми передбачили щомісячні заходи, спрямовані на підтримку і розвиток ІТ. Це і конференції, круглі столи на тему «ІТ-освіти», проведення уроків у школах міста, розробка брошури для ІТ-компаній», – зазначив чиновник.

Крім того, він пригадав, що раніше у кластеру була ідея створення єдиного коворкінку, середовища, де б люди цієї професії могли зустрічатися, спілкуватися та обмінюватися досвідом.

«Ми досі готові посприяти у виділенні приміщення для такого ІТ-кафе, якщо буде таке бажання. Також можемо запропонувати провести спільні заходи із «айтішниками» із інших міст. Наприклад, у Вароші (Кузнецовськ) є чимало молодих людей, які працюють у цій сфері. Я впевений, що «айтішники» впораються самі, а ми як влада не будемо їм заважати», – переконаний Сергій Григоренко.

Засновник Луцького ІТ-кластеру та керівник місцевої ІТ-компанії Віктор Левандовський вважає, що перспективність ІТ-галузі у Луцьку якраз і полягає у тому, що вона у місті не розвинута і невідкрита.

«У нас немає багато професійних спеціалістів. З однієї сторони – це мінус, але з іншої – виклик, те, що ми маємо змінити, підняти. У нас є молодь, яка вчиться, яка хоче працювати. І якщо на інших ринках ситуація наразі не дуже, то ІТ росте, адже ми працюємо із цілою планетою. Ми маємо використати цю тенденцію», – розповів Віктор Левандовський.

Керівник ІТ-компанії пояснив, чому місту вигідно розвивати цей сектор економіки.

«Вважають, що один «айтішник» здатен забезпечувати рідню у кількості 6-7 чоловік. Найчастіше він заробляє гроші, які надходять із-за кордону, але витрачає їх тут, у нас. Від цього виграють усі, в тому числі місцевий бізнес», – переконаний Віктор Левандовський.

Своєю чергою, ще один власник великої луцької компанії Вадим Махомед закликав владу не залишатися осторонь заходів, які мають ІТ-спрямованість.

«Якщо взяти досвід сусіднього Львова, то Андрій Садовий завжди присутній на всіх конференція для «айтішників», відкриває їх та веде діалог напряму із тими спеціалістами, які приїхали на захід. Він пояснює, що дуже хоче, щоб ці спеціалісти приїздили жити до Львова. Тому звертаюсь до нашої міської ради: запрошуйте, просіть, щоб ІТ-спеціалісти залишались у нас в Луцьку», – зауважив Вадим Махомед.

До дискусії про перспективність ІТ-галузі долучився і голова Волинського обласного громадського об’єднання «Асоціація регіонального розвитку долучився» Петро Гоцалюк. Нагадаємо, що саме ця організація стала переможцем тендеру на виготовлення стратегічного плану розвитку міста до 2030 року.

За словами Петра Гоцалюка, ІТ-галузь обов’язково необхідно внести до стратегії Луцька. Тому він запрошує і владу, і представників кластеру, а також громадськість давати свої пропозиції щодо цього напрямку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ІТ, Луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хто робить ставку на іт? Левандовський? Від якого практично весь костяк фірми пішов через те що він не платив гроші. У Луцьку є цивільний аеропорт з якого можна напряму дістатись до країн Європи чи до США? Від цього напряму залежить доступ до замовників із-за кордону. Чи в нас мега лояльна та професійна податкова яка не шукає як би накласти на підприємство штраф за якусь вигадану причину? Були б умови як то кажуть...
Відповісти
Якщо Левандовський почав знову шевелитись на рахунок ІТ кластера, значить знову треба йому набрати людей.
Відповісти
признатисяя, за що вам платять гроши - слабо? Ох, "ай-пішники" ви наші...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку роблять ставку на розвиток ІТ-галузі
02 листопад, 2016, 21:19