Сміттєспалювальна піч під Луцьком: що кажуть екологи та депутати

Сміттєспалювальна піч під Луцьком: що кажуть екологи та депутати
Буча навколо робіт зі зведення сміттєспалювальної печі під Луцьком в селі Брище тільки набирає обертів. Сільські владці, які спочатку підтримували ідею, та отримали від фірми-інвестора ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» 180 тисяч гривень податків, у жовтні думку змінили.

Відразу після цього додалося мороки у міської ради Луцька, адже перспектива спорудження сміттєпереробного заводу, якого дуже потребує місто, знову віддалилася.

Нині мешканці Рокинівської селищної ради вимагають в голови Луцької РДА Ігоря Ярмольського з вимогою розірвати договір з орендарем у зв’язку з порушенням цільового призначення. Мовляв, у договорі зазначалося, що перероблятимуть сміття, однак наразі будують лише піч, де сміття спалюватимуть.

Своєю чергою, Ігор Ярмольський зазначив, що він зможе розірвати договір, якщо для цього будуть підстави і докази, що землю використовують не за цільовим призначенням.

ВолиньPost поцікавився думкою обранців громади та представника управління екології Волинської ОДА щодо цієї ситуації.

Так, член постійної комісії Волиньради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Володимир Дейна не бачить "страху" в печі.

"Тут лише проблема в обмеженні чи відсутності інформації. Скоріше всього не була проведена роз’яснювальна робота серед місцевого населення. Залучити громадськість – це треба було зробити першочергово. Людям треба було пояснити, який потенціал брищенського сміттєзвалища, як на довго його ще вистачить. Рано чи пізно – це питання все одно б піднімалося", - вважає він.

"Ніхто ж не хоче людям робити гірше, але якщо ми і надалі будемо викидати сміття і загортати його бульдозером, то це ні до чого хорошого не призведе, адже період розпаду пластикової пляшки 100 років. Там вже ніколи в житті нічого не виросте. А зважаючи на те, який йде об’єм відходів, то все рівно треба шукати якісь альтернативні шляхи – або сортувальний завод, або переробний, або подібного роду піч", - додав депутат.

Володимир Дейна додає, що тепло, що виділятиметься під час спалювання сміття дозволить обігрівати будівлі.

"Гірше ж ніхто не хоче. Просто може буде таке, що через певний період часу у нас повториться ситуація, як у Львові з Грибовицьким сміттєзвалищем, яка прогриміла на всю країну", - мовив депутат.

Член постійної комісії Волиньради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Юрій Ройко акцентує на необхідності представлення громаді всіх документів, які потрібні для старту будівництва. Мовляв, якщо будуть відповідні експертизи пройдені та отримані дозволи, тоді зніметься питання небезпеки даного об’єкту для людей.

Начальник управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації Дмитро Новохатський каже: на території області відсутні і сміттєспалювальні, і сміттєпереробні заводи, тому поява таких об'єктів вкрай необхідна.

Крім того пояснює, згідно чинних законів, будівництво печі можуть починати і без дозволу екологів, однак без нього не можна запускати піч в роботу.

Небагатослівні щодо цієї проблеми депутати Луцької райради. Кажуть, що це питання прерогатива РДА, оскільки саме вона приймала рішення про оренду. Людям ж радять почекати і знову обговорити це питання під час громадських слухань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба пожертвувати здоровьям жителів Брищ, заради того, щоб було куди діти луцьке сміття.
Відповісти
Останні новини
Сміттєспалювальна піч під Луцьком: що кажуть екологи та депутати
03 листопад, 2016, 10:21