Через рідкісну хворобу маленька волинянка перенесла важку операцію. ФОТО

Через рідкісну хворобу маленька волинянка перенесла важку операцію. ФОТО
У маленької волинянки Алевтини Приходько – рідкісна хвороба, яку не відразу змогли розпізнати лікарі. Через патологічні особливості черепа головний мозок крихітки не мав можливості рости.

Батьки знайшли за кордоном клініку, де доньці дали надію на повноцінне життя. Малечі провели складну операцію, вставивши в голову металеві конструкції для розширення черепа. Зміни у стані здоров’я дитини не забарилися, - пише Високий замок.

Аля – менша донечка в сім’ї Юлії та Анатолія Приходьків. Старша донька народилася цілком здоровою. А коли жінка завагітніла вдруге, то, зізнається, від початку до кінця їй було дуже погано. Коли нарешті донечка народилася і Юлі показали немовля, від побаченого жінка була в шоці.
«Доня народилася з таким великим лобом, що аж очі не могли відкритися. Відразу було зрозуміло, що з дитинкою біда», - згадує Юлія Приходько.

Лікарі довго не могли поставити правильного діагнозу. Нарешті, його встановили львівські медики: дисплазія обличчя та черепа, краніостеноз. Це непроста патологія. У немовлят при народженні між кістками черепа є «м’які» шви, за рахунок чого відбувається ріст голови й, відповідно, мозку. У дитячому черепі більше сполучної тканини, ніж у дорослих. Вона утворює тім’ячка: перед¬нє (лобове, найбільше), заднє (потиличне) і два бічні. З віком відбувається поступове окостеніння швів. А в Алевтини цей процес почав відбуватися зовсім інакше. Кістки черепа відразу міцно зрослися, тож лоб став великим, а потилиці фактично не було.

Зібрати 22 тисячі гривень на операцію у Науково-дослідному інституті нейрохірургії імені академіка Бурденка допомогли добрі люди. Операція тривала 4 години. Дівчинці «розшили» черепну коробку, розрізавши шви, і встановили в голову металеві конструкції – дистрактори (розширювачі черепа).

Тепер головне завдання було для мами – щодня зранку і ввечері викруткою підкручувати дротики, що нейрохірурги з голови вивели назовні. З їх допомогою розширювався череп.

Дівчинка поступово звикла до «процедури» й почала сама приходити підкрутити дротики. Навіть вивчила те важке й страшне слово – «дистрактор». Результат не забарився. Дівчинка відразу зробилася спокійнішою, адже перестала боліти голова. У неї взагалі не було потилиці, а тепер ззаду голівка помітно округлилася. Мала здоровенний лоб, що аж нависав над очима, нині деформація майже непомітна.


Попереду – ще дві операції. Перед Новим роком Алі мають знімати дистрактори. Третя операція буде зі зближення очей, аби обличчя набуло природної форми.

«Розуміємо, це складна операція, але мусимо на неї зважитися. Бо наші люди жорстокі, неадекватно реагують на не таких, як самі. Якось підходить одна мамочка: «А чому ви пірсинг дочці зробили на голові?». Нікому твоя біда не потрібна», – зітхає Юля.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через рідкісну хворобу маленька волинянка перенесла важку операцію. ФОТО
03 листопад, 2016, 11:45