Хочуть розширити повноваження поліції: принцип безперервності та більше відповідальноті

Хочуть розширити повноваження поліції: принцип безперервності та більше відповідальноті
У МВС та Національній поліції України визначилися із тим, як хочуть розширити повноваження правоохоронців після убивства двох патрульних 25 вересня у Дніпрі.

Документ із остаточною концепцією 14 жорстких законодавчих змін надав Департамент комунікацій МВС та Нацполіції, - пише DT.UA.

Запропоновані правки стосуються трьох нормативних актів: Кодексу адміністративних правопорушень (КУпАП), а також законів "Про дорожній рух" та "Про Національну поліцію".

Зокрема, у документі пропонують посилити відповідальність за залишення місця ДТП, збільшити строки адміністративного затримання осіб, які вчинили адміністративне правопорушення (не більше 24 годин) та удосконалити тимчасове затримання транспортних засобів.

Крім того, правоохоронці пропонують скасувати норми щодо наявності двох свідків при здійсненні поліцейськими огляду водія на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння. Щодо змін до закону "Про дорожній рух", то водія планують зобов'язати не пред'являти, а передавати документи на перевірку, а також заборонять йому виходити з автомобіля без дозволу поліцейського. Найбільше змін пропонують внести в закон "Про Національну поліцію".

Зокрема, планують ввести відносно українських поліцейських принцип безперервності (обов'язок правоохоронців реагувати на злочини незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби). В той же час, поліцейські, які застосовують поліцейські заходи, отримують право звертатися до осіб з "обов'язковими для виконання вимогами і розпорядженнями щодо їх способу поведінки для ефективного проведення поліцейського заходу" (виключаючи злочинні вимоги).

Пропонують ввести додаткову підставу для зупинення транспортного засобу, а також удосконалити систему застосування поліцейськими спецзасобів. Планується, що кожна особа, до якої звернувся поліцейський, незалежно від її правового статусу, зобов'язана "неухильно виконати вимогу поліцейського, крім виконання явно злочинної вимоги або розпорядження".

Нагадаємо, що раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліцейським треба розширити повноваження щодо застосування зброї, а також дозволити користуватися електрошокерами. Очікується, що відповідні зміни будуть прописані у законопроекті та передані на розгляд Верховної Ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: поліція, МВС
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З такими змінами чекайте нового майдану
Відповісти
Ого , нормально! Оце доборолися на майдані! Україна перетворюється не просто в бананову республіку, а в поліцейську бананову республіку!
Відповісти
Останні новини
Хочуть розширити повноваження поліції: принцип безперервності та більше відповідальноті
05 листопад, 2016, 17:23