Артисти волинського хору гастролюють «переважно своїм коштом»

Артисти волинського хору гастролюють «переважно своїм коштом»
Артисти Волинського народного хору із гастролями об’їздили півсвіту. Але переважно – власним коштом.

Про це пише інформагентство Волинські Новини.

Художній керівник Волинського академічного народного хору Олександр Стадник приїхав на Волинь у 1989 році. Зізнається, що спершу було навіть трохи лячно. Але за плечима мав Черкаське музичне училище та Київську консерваторію. У 1987-1989 роках працював у Чернігівському народному хорі.

«Сюди мене запросив покійний Анатолій Іванов, за освітою балетмейстер, з яким ми разом працювали в Чернігові, а тоді він був художнім керівником Волинського народного хору. Але я не шкодую про те, що переїхав. Відразу працював у хорі головним диригентом. А 1992 року, коли Іванов поїхав до себе додому в Білорусь, я став художнім керівником. Я тут уже дуже довго, тож упевнено можу сказати, що цей колектив – мій рідний», – усміхається він.

Нині у хорі працює майже 80 людей. Олександр Стандик каже, що за цей час було всяке: і зарплат не платили, і колектив був за крок до розформування.

«Коли тільки приїхав, у хорі співали не лише волиняни. Нині склад дуже змінився. Майже усі – з Волині, хоч і є представники з різних регіонів України. Вся річ у житловому питанні. На жаль, у нас не та держава, коли можна переїхати в будь-яке місто й купити чи винайняти там квартиру на наші зарплати. Однак вважаю, що нам ще гріх скаржитися. Маємо порівняно пристойну зарплату. Адже це не за станком стояти, хоч для будь-якого заняття треба мати неабиякий талант», – переконаний Стадник.

Торік колектив підготував чотири різні програми. Керівник хору каже, що вони завжди стараються над чимось працювати й створювати щось нове.

«Не хочеться стояти на місці. Бо це нецікаво ні слухачам, ні самим артистам. Публіка любить щось нове. Без цього ніяк. Вважаю, що без культури та освіти не буде нормальної економіки. Хотілося б, аби виділяли хоч якісь кошти на гастрольну діяльність. Ми їздимо Україною, часто буваємо за кордоном. Об’їздили майже всю Європу. Були і в США, і в Канаді з гастролями. Але переважно власним коштом. Іноді простіше поїхати за кордон, ніж гастролювати Україною, бо там фінансують. Не можуть такі великі колективи бути на самозабезпеченні. Це нереально навіть у багатих країнах, де їх фінансують меценати або держава. Ми ж живемо від бюджету до бюджету. Зараз такий час, коли людина кілька разів подумає, купити квиток на концерт чи кілограм м’яса», – переконаний музикант.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Артисти волинського хору гастролюють «переважно своїм коштом»
06 листопад, 2016, 22:21