Розповіли, як на Волині «обходять» «прозорі» закупівлі

Розповіли, як на Волині «обходять» «прозорі» закупівлі
Згідно із розрядженням голови ОДА, від червня усі закупівлі на суму понад 3 тисячі гривень мають здійснювати через систему «Prozоrro», проте у деяких містах розпорядження ігнорують, посилаючись на рішення виконкому.

Про це йшлося під час оперативні наради 7 листопада.

Про результати моніторингу закупівель, які здійснювали в області, інформував Олександр Степанцов. За результатами моніторингу, у вересні райдержадміністрації та структурні підрозділи ОДА використали 4,5 мільйона гривень, проте якщо порівнювати кількість закупівель через «Prozоrro» у липні, коли вона лише починала працювати, та у вересні, їхня кількість зменшилася удвічі.

В основному це було зумовлено терміновістю їхнього проведення. Проте, за словами Степанцова, не всі такі закупівлі узгоджували з ОДА. До прикладу, аналіз показав, що відділ освіти Любомльської райдержадміністрації здійснив закупівлю на 454,5 тисячі гривень без застосування системи «Prozоrro».

Управління житлово-комунального господарства міста Володимира-Волинського залучило 807,7 тисячі гривень для ремонту дороги теж без закупівлі послуги через систему. У Ковелі майже 200 тисяч гривень використали на потреби виконкому: придбання фільтрів, роутерів та ремонтної техніки. Щодо останнього випадку, то на запит робочої групи пояснювальних документів не надали, мотивуючи це тим, що все узгодили з мером.

Тож, Степанцов констатував, що відомі випадки ігнорування розпорядження щодо здійснення порогових закупівель. За його словами, ситуацію важливо прискіпливо перевірити. Проте голова Волинської обласної держадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що наступного року відбудуться планові перевірки органів місцевого самоврядування. У їхніх рамках обовʼязково перевірять і закупівлі.

Оскільки ж система працює лише 3 місяці, поки що «не варто драматизувати». Проте ті, хто порушував умови закупівель, відповідатимуть за це. Тож, Гунчик доручив надіслати у відповідні підрозділи листи із вимогою проведення аналізу та здійснити заходи адмінвпливу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
просто гниди
Відповісти
Останні новини
Саакашвілі йде у відставку
07 листопад, 2016, 12:52
Розповіли, як на Волині «обходять» «прозорі» закупівлі
07 листопад, 2016, 12:45