Чиновники придумали, як боротися зі смородом ковельського «Ветсанзаводу»

Чиновники придумали, як боротися зі смородом ковельського «Ветсанзаводу»
На адресу ковельської мерії постійно надходять скарги мешканців міста на нестерпний запах, що є результатом діяльності підприємства «Ветсанзавод». Чиновники кажуть, що для вирішення проблеми треба більше 1,5 мільйонів гривень.

Про це 5 жовтня повідомили в прес-службі Ковельської міської ради.

Після численних скарг ковельчан на розповсюдження їдких неприємних запахів, які є результатом діяльності ДП «Ковельський державний завод кормових додатків «Ветсанзавод», міський голова Ковеля Олег Кіндер скликав нараду на території заводу.

Зі сторони ковельського «Ветсанзаводу» пояснили ситуацію тим, що на постійне оновлення технологічного обладнання, зокрема агрегатів з утилізації тваринних відходів, удосконалення систем збору та конденсування парогазових викидів, організації системи очищення і знезараження стічних вод, озеленення санітарно-захисної зони, постійно не вистачає коштів.

Кошти, які має отримати «Ковельський «Ветсанзавод» в 2012 році з державного бюджету, передбачені виключно на заробітну плату робітникам та пов’язані з цим виплати до державних фондів, оплату спожитих енергоносіїв. Оскільки підприємство є державним, його фінансування має здійснюватися з Державного бюджету і недофінансування призводить до загострення екологічної ситуації.



Директор «Ветсанзаводу» Тарас Корень заявив, що зараз зросли обсяги відходів тваринного походження, тому при інтенсивній експлуатації обладнання, особливо в теплу пору року, відбувається розповсюдження запахів в атмосфері. Тому потрібна технологічна переостнастка пило-газоочисної установки із системою збору парогазових викидів та неприємних запахів.

Він додав, що непорозуміння з жителями виникають також у зв’язку із невідповідністю санітарно-захисної зони, яка є сьогодні, з тією, що була затверджена в документах до початку роботи підприємства. Йдеться про те, що санітарно-захисна зона навколо заводу має сягати 1-го кілометра, а є лише 450 метрів, - саме на такій відстані уже понад 20 років тому збудовані житлові приватні будинки.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Карпюк зауважив, що закриття підприємства не можна допустити, адже це погіршить екологію в регіоні з непередбачуваними наслідками. На його думку, треба спільно працювати над поліпшенням технічної оснащеності заводу. Карпюк повідомив про початок співпраці з НВФ «Аморант» щодо розробки проектно-кошторисної документації на встановлення системи збору паро-газових викидів та неприємних запахів до кінця 2012 року.

На думку міського голови Ковеля Олега Кіндера, ефективним може бути лише комплексний підхід до вирішення проблеми: придбання нової спецтехніки, якою вулицями міста возять сировину на завод, ремонт існуючого прийомного пункту, купівля нових котлів, використання нової технології переробки сировини. На це треба фінансування в сумі 1 мільйонів 600 тисяч гривень.

Також міський голова повідомив, що питання фільтрації технологічних вод «Ветсанзаводу» можна вирішити місцевими силами, зремонтувавши насосну станцію та спрямувавши воду на очистку до міських очисних споруд. Кіндер запропонував провести переговори з основними виробниками продукції тваринного походження, щоб ті купували спецтехніку в рахунок оплати за послуги ковельським «Ветсанзаводом» в подальшому.



За результатами проведеної наради, Віталій Карпюк доручив директору заводу прости обласну раду виділити кошти в межах 500 тисяч гривень (першочергово 220 тисяч гривень на встановлення системи збору паро-газових викидів та неприємних запахів), 163 тисяч гривень, на встановлення системи збору неорганізованих викидів та вентиляції та 117 тисяч гривень на початок робіт з облаштування накриття відділення прийому сировини.

Також в Ковельській мерії обіцяють розглянути питання про виділення коштів з міського бюджету для обладнання локальними очисними спорудами технологічних та зливових стоків з підключенням і відведенням на очисні споруди міста Ковеля. А у Міністерства аграрної політики та промисловості України будуть просити збільшення державних асигнувань на ДП «Ковельський «Ветсанзавод».

Крім того, представники міської та обласної влади домовились спільно провести посадку дерев і кущів для збільшення захисної буферної зони навколо заводу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Эта проблеме уже лет 30, а может и больше.
Відповісти
Останні новини
Чиновники придумали, як боротися зі смородом ковельського «Ветсанзаводу»
05 жовтень, 2012, 14:06