На Волині видали унікальний календар із іконами

На Волині видали унікальний календар із іконами
Календар із роботами видатного іконописця Йова Кондзелевича побачив світ у Луцьку.

Про це повідомили у Волинському краєзнавчому музеї.

Календар на 2017 рік є спільним проектом Музею волинської ікони та Волинської обласної друкарні з відзначення 350-річчя від дня народження Йова Кондзелевича та популяризації його мистецької спадщини. У календарі презентовані 11 ікон роботи Йова Кондзелевича та майстрів його кола.

Репродуковані твори зачаровують віртуозним малюванням, одухотвореністю і теплотою образів, досконалою красою ликів, багатством та насиченістю колориту, бездоганно побудованими композиціями. Вони демонструють найвищий рівень професійного малярства Волині і складають золотий фонд мистецтва України.

Календар виконаний на високому поліграфічному рівні і стане прекрасним подарунком волинянам і гостям краю, пошановувачам волинського іконопису.

Йов Кондзелевич – ієромонах Білостоцького монастиря, православний церковний діяч Волині, іконописець – найяскравіша постать в історії українського живопису на зламі XVII – XVIII століть. Він зумів органічно поєднати здобутки українського іконопису та західного малярства, створюючи геніальні за композиціями і технікою виконання ікони. Його роботи дослідники ставлять в один ряд з творами італійського художника Рафаеля Санті (1483-1520) та іспанського художника Естебано Мурільйо (1618-1682), що говорить про непересічений талант волинського іконописця і його місце у світовій культурі.

Індивідуальна творча манера Йова Кондзелевича сформувалася під впливом місцевої художньої культури. В його особі поєднався майстер європейського рівня і, водночас, скромний чернець – «недостойний ієромонах», як він підписав себе на одній з ікон.

Йов Кондзелевич очолив іконописну майстерню, яка працювала над розписом іконостасів (Загорівський, Локачинський, Богородчанський) і написанням окремих ікон не тільки на Волині, а й за її межами. Найбільший комплекс пам’яток, що представляє творчість Кондзелевича та майстрів його кола експонуються у Музеї волинської ікони.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в чому його унікальність?
Відповісти
Останні новини
На Волині видали унікальний календар із іконами
08 листопад, 2016, 21:13