У Луцьку презентували календар з іконами Йова Кондзелевича

У Луцьку презентували календар з іконами Йова Кондзелевича
У Луцьку презентували календар на 2017 рік, де представлені роботи відомого іконописця Йова Кондзелевича та майстрів його кола.

Презентація відбулася 10 листопада у Музеї волинської ікони, повідомляє Всеукраїнська газета «День».

Календар є спільним проектом Музею волинської ікони та Волинської обласної друкарні з відзначення 350-річчя від дня народження Йова Кондзелевича та популяризації його мистецької спадщини.

У календарі презентовані 11 ікон роботи Йова Кондзелевича та майстрів його кола XVII – початку XVIII століть з колекції Музею волинської ікони та ікони «Хрещення» і «Покрова» початку XVIII століття з волинського храму. Це зображення Христа Вседержителя, Юрія Змієборця, Пророків, святих Козьми і Дем’яна, Іоана Богослова. Цікаві сюжетні композиції – «Оплакування Ісуса Христа», «Благовіщення», «Спокуса Ісуса Христа».

Особливою є історія ікони «Богородиця з Антонієм і Феодосієм Печерськими / Всі святі», яка стала обкладинкою календаря. Це – хоругва, виконана олійними фарбами на полотні, ймовірно Йовом Кондзелевичем, у 1722 р. для Загорівського Різдво-Богородичного монастиря. Вона знаходилася у Михайлівському храмі села Великий Окорськ Локачинського району. Атрибуцію ікони проводила завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва, яка каже, що храм богоборча влада закрила, а ікони мали стати... експонатами музею атеїзму у Локачах. Ікони зберігали у непристосованому приміщенні, вони були вкрай понищені. Реставратори зробили висновок, що ікона «Богородиця з Антонієм і Феодосіїм Печерськими/Всі святі», зображення якої нині є прикрасою нового календаря, написана у ХVII cтолітті, а майстерність виконання, стилістика ликів, моделювання бганок одягу «бере початок у творах таких майстрів як Йов Кондзелевич».

Окрім того, на Волині прийняли програму відзначення ювілею відомого іконописця: видання книги-альбому «Йов Кондзелевич і Волинь», проведення наукової конференції у Музеї волинської ікони, лекції, вікторини, творчі конкурси у навчальних закладах та інше. Волинський краєзнавчий музей подав пропозиції Національному банку України та Укрпошті щодо виготовлення ювілейної монети та видання ювілейної марки на честь Йова Кондзелевича.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували календар з іконами Йова Кондзелевича
10 листопад, 2016, 17:01