Почав діяти закон про українські пісні

Почав діяти закон про українські пісні
Набув чинності закон про частку музичних творів українською мовою на радіо. Нею повинна звучати кожна четверта пісня. До 2018 року частка має збільшитися до 35%.

Про це повідомляє Газета.UA.

«Ставити в ефір 25% україномовних пісень високої якості — це реальне завдання. Від громадських активістів ми отримали чудову збірку «Як звучить Україна». Її склали 700 вітчизняних гуртів і виконавців. Додали мапу української музики. Згідно з нею, «наймузичнішим» регіоном є Київщина. Далі в рейтингу — Львівщина і Харківщина», — каже голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Експерти дослідили ефір шести найрейтинговіших радіостанцій від 7.00 до 14.00 у перший день дії закону. Бар'єр 25% мовної квоти подолали усі хвилі, окрім «Хіт ФМ». Поставили 24,7% композицій. Найбільш україномовний був ефір радіо «Мелодія» — 34,5%.

До прийняття закону радіостанції крутили близько 5% пісень українською мовою.

«Закон про квоти на радіо, як і прийняті закони щодо інформаційного простору та кіновиробництва — це важливі кроки до відбудови національної ідентичності. Це питання національної та гуманітарної безпеки країни», — зазначив віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко.

Нагадаєм, українські політики підтримали акцію — у соцмережах назвали улюблену українську пісню. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман обрав «Любити Україну» вінницького гурту «ТіК». Вікторія Сюмар — спільну композицію «Повертайся живим» гуртів «Сестри Тельнюк» і «Козак Систем». Президент Петро Порошенко надав перевагу пісні «Веселі, брате, часи настали» — від «Океану Ельзи».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пісня, радіо
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тепер заживемо...
Відповісти