У Луцьку відновлюють прадавні ремесла

У Луцьку відновлюють прадавні ремесла
У Луцьку започаткували мистецький проект «Народне мистецтво у часі та просторі», який покликаний популяризувати народні ремесла.

Про це повідомляє ВРД НТКУ.

У виставковій залі волинського осередку Національної спілки художників України презентували проект «Народне мистецтво у часі і просторі». Духовно-мистецька спадщина волинян представлена у кращих зразках гончарства, лозоплетіння, вишивки, ткацтва та писанкарства. Витоки мистецтва народної кераміки Волині беруть початок з епохи неоліту. Сучасні майстри наслідують увесь процес і технологію виготовлення виробів.

Художник-кераміст Володимир Кусик розповів: «У цьому – вся цікавість тієї роботи, що гончар сам, як археолог, має знайти глину, як копач – її накопати, має її десь навантажити. Потім її обробити, бо в глині трапляються різні домішки, камінці, корінці, треба все це очистити. Потім сформувати, як художник, відчути форму. Потім пічником має бути, випалити це все, щоб воно було якісне і міцне».

В Україні народне ремесло з прадавніх часів було сімейною справою. Уродженка Володимира-Волинського Євгенія Ромащук мешкає нині у Львові і там продовжує справу своїх діда та батька. В домівці зберігає предмети, що були сплетені 90 років тому.

«У нас завжди в хаті стояв дух вареної лози, ба батько плів такі сипанки з рогози, обплетені молокитою, і плетінки він плів. І так прилучилась до того ремесла я. І воно мене дуже зігріває, бо ця трава випромінює якесь тепло», – розповідає майстриня.

Мистецький проект триватиме до кінця листопада. Протягом цього часу відбуватимуться творчі зустрічі і практикуми з майстрами. Усі охочі можуть долучитись до створення творів традиційного народного мистецтва.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.