«Свобода» звинуватила рух ЧЕСНО у наклепі і відмовилася з ним працювати

«Свобода» звинуватила рух ЧЕСНО  у наклепі і відмовилася з ним працювати
У партії «Свобода» заявили, що представники руху ЧЕСНО проводять кампанію з дифамації (обмовляння) лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

Про це йдеться у інформації прес-служби ВО «Свобода».

«На заангажованість руху «Чесно» вказує не лише тенденційне трактування фактів, але, в першу чергу, ігнорування рішень судів, які набрали законної сили. Така позиція «Чесно» робить неможливою подальшу співпрацю з нашою політичною силою», – заявив заступник голови ВО «Свобода» з політичних питань Андрій Мохник представникові руху «Чесно» Віктору Тарану.

Як стало відомо, у русі ЧЕСНО заявили, що кандидат у народні депутати Олег Тягнибок не відповідає критерію «Відсутність фактів порушень прав і свобод людини» у зв'язку з виступом на горі Яворина у липні 2004 року.

Мова ненависті

У 2004 році в одному зі своїх виступів Тягнибок Олег Ярославович, говорячи про роль Української повстанської армії, відзначив: «Вони не боялися, як i ми зараз не маємо боятися, вони взяли автомат на шию i пішли в тiї лiси, вони готувалися i боролися з москалями, боролися з нiмцями, боролися з жидвою i з iншою нечистю, яка хотiла забрати в нас нашу українську державу... Отi молодi люди, i ви, сивочолi, оце є та сумiш, якої найбiльше боїться москальско-жидiвська мафія, яка сьогоднi керує в Українi».

Хоча наведена інформація не є підтвердженням вини кандидата в народні депутати Тягнибока Олега Ярославовича у вчиненні правопорушення, але вона дає вагомі підстави припустити та зробити оцінку про високу вірогідність його причетності до розпалювання ворожнечі та "мови ненависті".

Таким чином, згідно з методологією оцінювання Руху ЧЕСНО, кандидат в народні депутати Тягнибок Олег Ярославович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію, кажуть у русі ЧЕСНО.

За темниками Медведчука?

Андрій Мохник зазначив: «Рух «Чесно» проводить кампанію з очорнення лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока і тому не вартий того, щоби з ним вести дискусію, зокрема, відповідати на звинувачення, які, за відсутності очевидних фактів, ґрунтуються на припущеннях, ігноруванні рішень судів та із застосуванням сталінського принципу «презумпції вини». Допоки не буде знято упереджені «звинувачення» з лідера нашої політичної сили, «Свобода» не коментуватиме жодні «претензії» «Чесно» на адресу кандидатів у народні депутати від нашої політичної сили. Ми також не будемо звертатися з жодними «апеляціями» до людей, які самочинно перебрали на себе повноваження судової системи та намагаються видати свою заангажовану політичну та ідеологічну позицію за «думку громади».

Ще на першій нашій зустрічі з представниками руху «Чесно» ми підкреслили: «Свобода» є націоналістичною силою, і ми діємо згідно з націоналістичними поглядами, а рух “Чесно” оцінює всіх відповідно до ліберальних стандартів, тому між нашими позиціями є суттєві суперечності. Саме тому «Свободі» не вдалося знайти розуміння у представників руху «Чесно» щодо необхідності перевіряти кандидатів у народні депутати за критерієм патріотизму.

Але поясніть мені, будь-ласка: хіба лібералізм не визнає судову систему як самостійну гілку влади, а судові рішення – як доконаний факт? Якраз навпаки. То чому ж тоді ви не взяли до уваги рішення судів, якими визнано, що у виступі лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока на горі Яворина не містяться прояви розпалювання міжетнічної та расової ворожнечі? Ми ці рішення надали рухові «Чесно», сподіваючись на неупереджений та незаангажований розгляд ситуації навколо виступу Олега Тягнибока на Яворині. Проте «Чесно» рішення судів проігнорувало, посилаючись на повідомлення понад восьмирічної давності та якісь «європейські принципи, що стоять вище рішень судів, які набрали законної сили».

Було також проігноровано той факт, що ні Олег Тягнибок, ні ВО «Свобода» весь цей час не були при владі і не могли чинити тиск на суд. А якщо взяти до уваги, що жодних інших закидів щодо так званої «ксенофобії» Олега Тягнибока, крім виступу на горі Яворина, за ці вісім років не з'явилося, то факт паплюження лідера ВО «Свобода» діячами з руху «Чесно» є більш ніж очевидним.
Це можна пояснити лише одним: кампанія з очорнення Олега Тягнибока, яку було розгорнуто за «темниками» Медведчука 2004 року, продовжується. Рух «Чесно» намагається підняти нову хвилю паплюження «Свободи» і в такий спосіб спробувати знизити нашу підтримку серед українців».

Суди

Як запевняють у Свободі, за підсумком виступу Олега Тягнибока на горі Яворина 2004 року прокурор Івано-Франківської області виніс постанову про відкриття кримінальної справи проти Олега Тягнибока за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України. Адвокати Олега Тягнибока подали скаргу до суду на постанову прокурора. Постанова Івано-Франківського міського суду від 14 лютого 2005 року засвідчила безпідставність звинувачень у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, у зв`язку з чим було вирішено закрити кримінальну справу проти Тягнибока Олега Ярославовича. Прокуратура подала апеляцію на рішення суду першої інстанції, але апеляційний суд залишив постанову Івано-Франківського міського суду в силі.

У зв'язку з цим прокуратура Івано-Франківської області закрила кримінальну справу, порушену проти лідера ВО «Свобода», народного депутата України Олега Тягнибока через його виступ 17 липня 2004 року на горі Яворина, на підставі ст. 6 п. 2 КПК України («за відсутністю в діянні складу злочину»).

Також у липні-серпні 2004 року деякі ЗМІ і навіть органи державної влади розповсюдили неправдиву інформацію щодо виступу Олега Тягнибока на горі Яворина. Зокрема, Державний комітет України у справах національностей і міграцій розповсюдив відкритий лист №1-4/404 від 4 серпня 2004 року до Олега Тягнибока, в якому було вказано про порушення ним присяги народного депутата України і де містилися безпідставні звинувачення щодо розпалювання міжетнічної та расової ворожнечі. Олег Тягнибок звернувся з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації, а також відшкодування моральної шкоди.

Шевченківським районним судом Києва було встановлено, що «у контексті всієї промови виступ Тягнибока О. Я., за яким Державним комітетом України у справах національностей та міграції було видано відритого листа, достовірність інформації з якого є предметом цього судового розгляду, не був спрямований на приниження позитивних якостей тієї чи іншої нації порівняно з іншою, розпалювання міжнаціональної ворожнечі та порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності».

16 липня 2007 року суд ухвалив рішення визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію Тягнибока О. Я. інформацію, поширену Державним комітетом України у справах національностей і міграції, та зобов'язав Державний комітет у справах національностей та міграції її спростувати, повідомили у «Свободі».

Довідка

Дифама́ція (лат. diffamatio — обмова, ганьблення від лат. diffamare = поширювати плітки) — це поширення про особу достовірної або недостовірної інформації, яка принижує її честь та гідність, завдає шкоди діловій репутації. Дифамація є синонімом до терміну «приниження честі, гідності та ділової репутації». Загалом, українське законодавство не вживає терміну дифамація, однак як лаконічне змістовне слово іншомовного походження це слово активно використовується на практиці та в законодавствах деяких інших країн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Skype атакував новий вірус
08 жовтень, 2012, 10:12
«Свобода» звинуватила рух ЧЕСНО у наклепі і відмовилася з ним працювати
08 жовтень, 2012, 09:42